Нов симптом, предсказващ тежко протичане на COVID-19, откриха лекарите във

...
Нов симптом, предсказващ тежко протичане на COVID-19, откриха лекарите във
Коментари Харесай

Ужас: Във ВМА откриха нов симптом, предсказващ тежко протичане на COVID-19

Нов признак, предсказващ тежко протичане на COVID-19, откриха лекарите във ВМА, които показаха първото българско профилирано проучване на приети в болница пациенти с ковид. Така към рисковия зной, те прибавиха и гаденето като маркер за съществени затруднения. Други алармиращи признаци за проблеми са забележителните отклонения в лабораторните индикатори на CRP, LDH, феритин, фибриноген, креатинин и ниския % на лимфоцитите, прецизира skener.news.

Изследването на инфекционистите от ВМА включва единствено пациенти на болничното заведение, доказани, че са зарезени с PCR проби. Става дума за 138 пациенти, разграничени на тежки и среднотежки случаи, като множеството от притетите са мъже (63%). Средната им възраст е 52,9 години. Анализът на случаите обгръща интервала март 2020 – юни 2020 година, а проучването е качено в базата на една от най-големите профилирани платформи за просвета и медицина PubMed.

Според данните водещите клинични признаци при банкет са отмалялост, кашлица и тресчица, като 79 % от приетите в болница във ВМА са имали температура над 37,5 градуса (най-много от тях – над 38 градуса). Друг чест признак е главоболието, до момента в който конюнктивитът се среща доста по-рядко, само че пък 10 от 12 пациенти с този симптом са били в тежко положение. Всеки втори инфектиран, който се е оплакал от зной е прекарал доста тежко заболяването.

Специалистите съумяват да откроят и профила на българския пациент, който прекара тежко COVID-19. Това е по-възрастен мъж с съществена хипертония, сърдечно-съдово, злокачествено или хронично бъбречно заболявание, с признаци на диспнея и гадене.

От 138-те пациенти в изследването 121 са изписани, откакто положението им се е подобрило. При завършването на изследването 11 пациенти към момента са останали на лекуване във ВМА, а 6 са умряли, като всичките са имали съпътстващи болести, измежду които високо кръвно, сърдечни проблеми, рак, диабет или ХОББ. При 9 пациенти се е наложило пренасяне в реанимация, като 8 от тях са били интубирани. От поставените на апаратна вентилация, един е екстубиран и изпратен на домашно лекуване след 49 дни на интубация.

„ В актуалното изследване не са открити значими данни за антивирусното лекуване. Ключови обаче за добър излаз са самостоятелният метод към всеки пациент и консервативният вентилационен метод с белодробно-защитна тактика “, означават медиците от ВМА.

Те са употребявали всички налични към оня миг лечения, утвърдени в международните и родните протоколи за лекуване на COVID-19. Например „ Хидроксихлорохин “ са приемали 32-ма от 138-те пациенти, включени в проучването, само че някои от тях са получили ритъмни затруднения, на 24 е даден „ Авирон “, „ Лопинавир/Ритонавир “ са пили единствено четирима, на 28 е даден „ Римантидин “ и на 5-ма – „ Тамифлу “, които са медикаменти за грип.

Освен това 90 % от пациентите са били на венозен антибиотик, а половината – на глюкокортикостероиди и антикоагуланти. При 24-ма е прибавен и противогъбичен медикамент.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР