Нов симптом на COVID се проявява приблизително при всеки шести

Нов симптом на COVID се проявява приблизително при всеки шести ...

Нов симптом на COVID при всеки шести заразен.


Нов симптом на COVID се проявява приблизително при всеки шести заразен, установиха учени. Става въпрос за "COVID пръсти" - състояние на кожата, което според учените придава на пръстите на краката червеникав отенък, преминаващ впоследствие във виолетов. Подпухналите пръсти на краката могат да останат такива в продължение на месеци, съобщава ДЕ24, цитирана от БГНЕС. 

Учените се страхуват, че случаите, на които са били свидетели, са "само върха на айсберга". Те казват, че симптомите обикновено се развиват в рамките на една до четири седмици от появата на вируса и са свързани с подуване или промяна на цвета на пръстите на краката. Има и случаи, при които възпалението е продължило повече от 150 дни. Приблизително всеки шести човек е с "COVID пръсти" и се нуждае от болнично лечение.

"В повечето случаи състоянието изчезва само и е относително меко. Отнема около 15 дни средно. Но сме виждали и пациенти, при които продължава с месеци. Мисля, че това повдига много въпроси за това какъв вид възпаление се случва - има ли възпаление другаде в тялото? Все още не знаем отговора. Кожата може да се разглежда като "прозорец" към останалата част от тялото, защото това е възпаление, което можете да се види - и може да показва възпаление другаде", обяснява д-р Естер Фрийман, главен изследовател в Международния регистър по дерматология.

Данните са предоставени от лекари, лекуващи пациенти с кожни проблеми в десетки страни по света. Те ще бъдат представени тази седмица на конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Швейцария. 

 

Източник: manager.bg