Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон тази вечер в

...
Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон тази вечер в
Коментари Харесай

Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон в зала България

Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон довечера в зала "България ", оповестиха от оркестъра. На концерта ще звучи премиерата за България - Splinter от Марк Мелитс, за пет духови инструмента, подиуми от първа и втора сюита от "Пер Гинт " на Григ, и доста рядко изпълняваната Седма симфония на Дворжак.

Творбите ще бъдат дирижирани от артистичния шеф на Нов симфоничен оркестър Борислав Йоцов. И както той самият споделя: "Концертът стартира с "подпалки " (Splinter), ще се "разгори " с Григ и ще "избухне " с Дворжак ".
На галавечерта ще бъде връчена премията за извънреден принос за развиването на оркестъра на почетния патрон Закиа ел Мидауи, дипломат на Мароко. Под неин патронаж е и самото събитие.

Нов симфоничен оркестър е основан през 1991 година от музикалния критик Юлия Христова. Събира млади български музиканти, без опит на концертната сцена, само че с готовност да работят и да се усъвършенстват. До през днешния ден в оркестъра са свирили повече от 800 музиканти, чиято междинна възраст е 25-27 години.

Музиканти от школата на Нов симфоничен оркестър работят в най-големите български оркестри и оперни театри, в оркестри в Съединени американски щати, Латинска Америка, Южна Африка, Западна и Централна Европа. На своите над 600 концерта до момента оркестърът е извършил произведения на повече от 200 композитори и е показал над 60 премиерни за България произведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР