Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон, който е под

...
Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон, който е под
Коментари Харесай

Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон

Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон, който е под почетния патронаж на Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи, дипломат на Кралство Мароко, с концерт през днешния ден, 18 ноември, от 19.30 ч. в зала " България ". В програмата са премиера за България на " Splinter " от Марк Мелитс за 5 духови инструмента, подиуми от Първа и Втора сюита от " Пер Гинт " на Григ и доста рядко изпълняваната Седма симфония на Дворжак.

Концертът ще бъде дирижиран от артистичния шеф на Нов симфоничен оркестър Борислав Йоцов. На госпожа Закия Ел Мидауи ще бъде връчена премията диплом за извънреден принос за развиването на оркестъра.

Нов симфоничен оркестър е основан през 1991 година от музикалната критичка Юлия Христова. База за възникването му е откритата през 1990 година от Христова концертна къща, която утвърждава своя система за работа с младите музиканти и за организацията и финансирането на групировката.

По концепция Нов симфоничен оркестър е по едно и също време школа и институция, която събира под крилото си млади и надарени български музиканти, без опит на концертната сцена, само че с готовност да работят и да се усъвършенстват. До през днешния ден в оркестъра са свирили повече от 800 музиканти, чиято междинна възраст е 25-27 години. Музиканти от школата НСО работят в най-големите български оркестри и оперни театри, както и в Съединени американски щати, Латинска Америка, Южна Африка, Западна и Централна Европа. В НСО се одобряват студенти по музика, като водещите правила в работата с тях са почитание към персоналното мнение, еднакъв късмет и гъвкава система на работа.

В музикалната стратегия на НСО се съчетават известни типичен творби с малко познати и неизпълнявани у нас произведения. Разнообразният репертоар и адаптивната организация - от камерен състав до огромен отбор, разреши на оркестъра да извоюва почетното си мястото в културния живот на България. На неговите над 600 концерта до момента са звучали творби на повече от 200 композитори и са показани над 60 премиерни за България произведения. Нов симфоничен оркестър е имал изключителни музикални водачи - Ералдо Салмиери (Италия-Австрия), Росен Миланов, Петко Димитров и в този момент Борислав Йоцов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР