Нов сигнал срещу изпълнението на ремонтните дейности в центъра на

...
Нов сигнал срещу изпълнението на ремонтните дейности в центъра на
Коментари Харесай

Фандъкова спести на Джи Пи Груп 5 млн. лева

Нов сигнал против осъществяването на ремонтните действия в центъра на столицата бе импортиран в прокуратурата. Организацията " Спаси София " твърди, че кметът Йорданка Фандъкова и общината са икономисали на " Джи Пи Груп " 5 млн. лв. от санкции поради закъснение на ремонта по ул. " Граф Игнатиев ". Общината разгласи график за осъществяване, съгласно който цялата улица трябваше да бъде изцяло приключена на 3 октомври 2018 година Откриването обаче се случи на 28 май 2019 година - след съвсем 8 месеца забавяне. Ремонтът е спрян за 86 дни с оправданието за неприятно време. Справка на Българска академия на науките обаче сочи, че в съвсем половината от този период атмосферните условия са разрешавали да се работи. Предоставена е и информация, че от юни до юли съгласно общината е имало 31 дъждовни дни, до момента в който съгласно Национален институт по метеорология и хидрология те са били 17. 22 дни е разликата в интервала декември - февруари, още 4 " бонус " има идващият месец. " Спаси София " показва, че оптимално допустимите наказания по контракт са 5 028 354 лева, за забавянето " Джи Пи Груп " е трябвало да бъде глобявана с по 200 000 лева Това обаче не се е случило, а съгласно изказванията на кмета санкциите са за едвам 388 000 лева От организацията настояват, че макар че строителството е било публично спряно с Акт 10, на " Графа " въпреки всичко се е работило. По създание това е нелегално строителство, настояват те.
Ремонтът на " Графа " към този момент докара до едно дело. То се води против някогашния зам.-кмет по превоза Евгени Крусев. Вчера стана ясно, че правосъдният развой против него стартира на 30 септември 2019 година Специализираният углавен съд насрочи и втора дата за гледане на делото по общия ред - 9 октомври 2019 година
Крусев бе предаден на съд за това, че в интервала от 27 юни до 5 декември 2018 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, е нарушил служебните си отговорности по Закона за публичните поръчки, както и отговорностите, предоставени му със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. Разследващите настояват, че по самодейност на Крусев е сменена виброизолационната поставка на трамвайното трасе с такава, каквато е предложил изнемощял от търга участник, само че на по-висока цена. Прокуратурата отново пресметна вредите от 4 млн. лева, които някогашният зам.-кмет по превоза на София е нанесъл на общината.
В обвинителния акт обаче е записана сумата от 919 863,55 лева Това е сборът от парите, които общината е платила за виброизолационна поставка на трамвайното трасе, както и за релси, които са сложени единствено по документи.
Трамвайните релси на завоя при улица " Алабин " са били сменени и по-късно регистрирани два пъти в два разнообразни протокола, от което общината е ощетена с над 21 хиляди лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР