Нов шокиращ случай с приют в Румъния, този път в

...
Нов шокиращ случай с приют в Румъния, този път в
Коментари Харесай

Нови шокиращи разкрития за приюти на ужасите“ в Румъния

Нов фрапантен случай с подслон в Румъния, този път в окръг Муреш в северната част на страната. В постройката на Центъра за възобновяване на възрастни хора с увреждания в Бардещи бяха открити 30 души, които са били държани заключени, упоявани и измъчвани, без вода, храна, измежду купчини пясък, при извънредно мизерни условия, оповестява Диджи24.

Само преди две седмици управляващите са направили инспекция, само че не разкрили “мазето на ужасите ”, както го назовават локалните медии. 

„ Екипът откри, че с изключение на 23-мата души в стаите в приюта, в сутерена на постройката има и други седем, скрити зад найлонова завеса, измежду купища парчета, строителни материали, чували с облекла, остаряло здравно съоръжение, с тежки увреждания,

лежащи върху матраци, нечисти с изпражнения, урина и кръв, с мухи по тях,

неспособни да се защитят и неспособни да извикат помощ. Един от хората беше в напреднало положение на недохранване, с пострадвания по бедрото “, осведомиха от Центъра за правни запаси в прессъобщение.

Собственикът на приюта е арестуван от полицията и отведен на чувания, а лицензът на приюта в Бардещи е лишен. 13 души са откарани в болница за спомагателни медицински грижи, защото страдат от хронични болести, други 17 са преместени в други приюти. 

Окръжната полиция уведоми прокуратурата за случая, а министър председателят Марчел Чолаку и министърът на труда Симона Букура-Опреску желаеха незабавна интервенция и дисциплинарно следствие. 

“Нулева приемливост в такива обстановки ", написа Марчел Чолаку на формалния си профил във Facebook и даде обещание да следи от близко развиването на събитията, с цел да подсигурява, че

пострадалите ще получат уместно лекуване, а причинителите ще бъдат изправени пред правораздаването.

„ Няма пояснение за това - нито човешко, нито институционално. Случилото се в Муреш е отвратително. Това е бездънна измама, която за следващ път демонстрира, че злото би трябвало да се изрязва от корена. Очевидно е, че сме в обстановка, която ни споделя едно – би трябвало да се направи изцяло институционално пречистване. Да не стане по този начин, както се случва и различен път в Румъния, където през днешния ден се занимаваме с гореща тематика, а на следващия ден всички я не помнят “, сподели министърът на труда, представена от Диджи24.

Броени часове по-късно румънските медии оповестиха за още един поразителен случай с дом за възрастни и хора с увреждания в град Волунтари, където

26 души са били принудени да спят в оранжерия в най-горещото време от годината.

В момента, в който представители на община Илфов, дружно с инспекторите от Дирекцията за публично здраве, са отишли в дома, са открили, че всички стаи, предопределени за пациенти, са ситуирани в оранжерия. Лекарите ревизират здравословното им положение, защото не се знае какъв брой време са били принудени да стоят на жегата, оповестява Диджи24.

Първоначалната инспекция е открила, че центърът е работил без позволение. Наложена е санкция от 10 000 леи (3971 лева.) и е формирано наказателно произвеждане.

Последните събития станаха причина за спонтанен митинг на представители на “Алианс за единение на румънците ” (AUR) пред постройката на държавното управление на площад “Виктория ”.

“Днешният митинг е обвързван с метода, по който румънците са третирани в приютите, в просветителни институции, в лечебни заведения от господин Рафила (министъра на опазването на здравето Александру Рафила - бел. ред.), от господин Чолаку. Ако Социалдемократическата партия твърди, че е партията, която пази уязвимите хора,

да спре да убива възрастни в приютите на ужасите ",

съобщи водачът на партията Джордже Симион. Той изиска от премиера да подпише акт за подаяние, с цел да може съюзът да подари 20 микробуса за изолирани общности, където учениците няма с какво да вървят на учебно заведение.

Само преди две седмици разкритията на румънските управляващи за измъчвани възрастни хора в частни домове за обществени грижи, финансирани с публични средства, доведоха до уволнения и оставки на двама министри. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР