Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през

...
Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през
Коментари Харесай

Променят глобите за джигитите -шофьори

Нов водач, взел брошура за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощ до 50 kW (67 конски сили). А по-мощен автомобил – единствено с компаньон, притежаващ съответното удостоверение от минимум 5 години. Придружителят би трябвало да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият водач няма право да вози пасажери с изключение на придружителя сред 22 ч. и 6 ч.

Това планува планът за нов Закон за придвижване по пътищата, оповестен за публично разискване, написа " Труд ". Наказанието на нарушаване на рестриктивните мерки от нов водач е лишаване на книжката за 3 месеца и санкция от 500 лева За компаньон, който не дава отговор на условията, глобата е 300 лева След изтърпяване на наказването срокът от шест месеца стартира да тече изначало.

150 лева става санкцията за минаване на алено съгласно плана за новия Закон. В настоящия закон глобата е 100 лева 150 ще бъде санкцията и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка, лишаване на преимущество на пешеходец на пешеходна пътека и на колоездач на велоалея, за нарушение на разпоредбите за преимущество, за изпреварване и разминаване, за каране в неразрешената посока на еднопосочен път и други.

С 1500 лева санкция ще се санкционира водач, който ръководи пътно транспортно средство с размери, маса или натоварване на ос, надвишаващи нормите, избрани от министъра на районното развиване и благоустройството. Същата глоба се планува за лидер, който навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно транспортно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените.

Който ръководи пътно транспортно средство с неукрепен товар в нарушаване на условията, ще се санкционира с санкция от 1500 лева – при установени рискови неизправности при укрепването на товара, 1000 лева – при установени обилни неизправности при укрепването на товара, 500 лева – при установени незначителни неизправности при укрепването на товара.

Който кара пътно транспортно средство с рискови неизправности ще се глобява 500 лева, при установени обилни неизправности – 200 лева, при незначителни неизправности – 50 лева 600 лева става санкцията за водач, който кара, без да има брошура или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лева Същата глоба се планува, в случай че книжката е взета за три тежки нарушавания в границите на две години, както и в случай че водачът е лишен от право да ръководи МПС по правосъден и административен ред./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР