Нов шанс за спасяване на ценните книги в малките библиотеки.

...
Нов шанс за спасяване на ценните книги в малките библиотеки.
Коментари Харесай

Дигитализират книгите в малките библиотеки, за да ги съхранят

Нов късмет за избавяне на скъпите книги в дребните библиотеки. С изданието на книгата "Пинокио " от 1957 година са израснали няколко генерации български деца. Това е част от книжното благосъстояние на библиотеката "Антон Страшимиров " в столичния регион Средец. И това е част от книжното благосъстояние, което може да бъде съхранено, цифровизирано, със модерни технологии.

През 1869 година Христо Г. Данов издава списание "Летоструй ". 149 години по-късно то е сканирано и съхранено с помощта на нискобюджетна система за цифровизация. По нея работят български експерти, подкрепени от европейската стратегия "Еразъм ".

„ Трябва ни фотоапарат, би трябвало ни някакво осветяване, в случай че осветлението в стаята не е задоволително, и несъмнено, фотоапаратът би трябвало да бъде обвързван към компютър, с цел да прехвърлите сканираните изображения”, изясни Росен Петков пред bTV.

Този метод е подобаващ за библиотеки в манастири и дребни население места, които не могат да си разрешат скъпи скенерни устройства. След снимането се прави и оптично различаване на текста.

„ Това значи, че с изключение на да имате фотография на някой необичаен образец – книга, която по различен метод не може да бъде съхранена, то вие ще можете, когато тя е качена в онлайн каталозите, да търсите съответна част, текст, изречение”, сподели доктор Сандра Блажева.

Библиотека "Петко Славейков " във Велико Търново ползва сполучливо нискобюджетната цифровизация на книги.

„ Този план е скъп с това новаторско образование, което ще предложим за представители на дребни библиотеки, за ръководители на дребни библиотеки, архиви, музеи и галерии”, съобщи доцент Калина Иванова.

Проектът разрешава и на доброволци да оказват помощ за съхранението на остарели книги и ръкописи.

Тази портативна и относително евтина технология се употребява на доста места в Европа. Това е късмет и за дребните библиотеки в България да запазят своето книжно благосъстояние.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР