Нов сблъсък на тема правата на хомосексуалните и религиозните свободи

...
Нов сблъсък на тема правата на хомосексуалните и религиозните свободи
Коментари Харесай

В САЩ не могат да решат между религиозните права и правата на хомосексуалните

Нов конфликт на тематика правата на хомосексуалните и религиозните свободи приковава вниманието на медиите и обществото в Съединени американски щати, разяснява Reuters.
Върховният съд на Съединени американски щати върна на по-долна инстанция дело, приключило с санкция за сладкари, които заради религиозни убеждения отказали да създадат торта за сватбата на две лесбийки, съобщи БГНЕС.
Реално Върховният съд избегна да вземе решение и да популяризира документално мнение по тематиката, която е доста сензитивна за милиони американци. Вместо това висшите съдии единствено върнаха делото на съд в Орегон с рекомендацията да преразгледа решението си от 2017 година да санкции Мелиса и Арън Клийн със 135 хиляди $, тъй като отказали да създадат в фамилната сладкарница торта за сватбата на Рейчъл и Лоръл Боуман-Крайър. Нищо не пречи на съда в Орегон да вземе същото решение още веднъж, защото връщането на делото от Върховния съд не е обвързващо с преразглеждане на към този момент оповестената позиция.
Семейство Клийн твърди, че санкцията от щат Орегон съставлява отнемането на правата им на независимост на словото и упражняване на тяхната вяра, която независимост им се подсигурява от Първата корекция в конституцията на Съединени американски щати. В същото време двете хомосексуални дами настояват, че отводът да им бъде направена торта въз основата на тяхната половост съставлява нарушение на законите против дискриминация в Съединени американски щати.
Казусът може евентуално да засегне милиони американци, в случай че Върховния съд реши да заеме твърда позиция дали религиозните свободи могат да се употребяват като изключение за спазването антидискриминационните закони.
Това е втория случай, в който Върховният съд заобикаля взимането на решение, което да стане съображение за решаването на сходни каузи. Миналата година двама хомосексуални мъже съдеха сладкар от Колорадо, който отказал да им направи сватбена торта. Тогава Върховният съд още веднъж се ограничи с наставления по съответното дело, а не с общо мнение. Съдиите поддържаха със 7 на 2 гласа позицията на сладкаря.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР