Нов състав на Апелативния съд в Пловдив ще поеме делото

...
Нов състав на Апелативния съд в Пловдив ще поеме делото
Коментари Харесай

Убийците на митничаря Георги Дребчев излизат от пандиза, за да...

Нов състав на Апелативния съд в Пловдив ще поеме делото за убийството на митничаря Георги Дребчев. Той бе убит тъкмо преди 20 години - на 13 юни 1999 година във входа на блока си в пловдивския квартал „ Тракия”.

Малко преди давностният период за убийството да изтече, за закононарушението бяха задържани посоченият за физически палач Божидар Атанасов и помагачът му Иван Карабелов от Съединение. Според събраните по време на следствието доказателства подстрекател на убийството бил умрелият през 2012 година някогашен кмет на Съединение Евгени Маринчешки, написа "Монитор ".

На първа инстанция Божидар Атанасов получи доживотна присъда, а Карабелов – 15 и половина години затвор. Впоследствие Апелативният съд в Пловдив понижи присъдите им. На първия вместо доживотна, даде 20 години зад решетките, а на втория обвиняем – 7 години затвор. Тогава магистратите решиха, че методът на реализиране на закононарушението не завишава публичната заплаха на действието. Убийството било осъществено с един изстрел в тялото на потърпевшия, след което подсъдимият Божидар Атанасов без да се интересува дали и до каква степен този изстрел е бил задоволителен за причиняване на гибелта на Георги Дребчев, уплашен и обезпокоен напуснал мястото на престъплението.

Апелативните съдии предходната година се мотивираха, че тези условия не могат да характеризират действието като брутално и грубо, както е приел в претекстовете си Окръжният съд, още повече, че липсва и обвиняване убийството да е осъществено с особена свирепост. В претекстовете за понижаване присъдата на вторият обвиняем Иван Карабелов съдът бе приел, че това се прави поради съдействието, което е оказал на проверяващите органи. Благодарение на неговите пояснения било потвърдено закононарушението, осъществено от Божидар Атанасов.

Впоследствие правосъдната сага продължи и във Върховния касационен съд (ВКС), откъдето анулираха присъдите на двамата и върнаха делото назад в Пловдив.

Процесът е плануван за 31 май 2019 година, петък. Срещу Божидар Атанасов има и второ дело – за убийството на предприемача Огнян Харизанов, по което дело на първа инстанция той получи втора доживотна присъда.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР