Нов рекорд за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила

...
Нов рекорд за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила
Коментари Харесай

Постигнаха нов рекорд за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила

Нов връх за най-бързо секване на Черно море под ветрила беше подложен на 3 ноември в 12:34:21 ч., когато ветроходна яхта Espresso Martini пресече финалната линия против Фара на Пристанище Варна.

``
реклама

Българският екипаж на 45-футовата яхта, формиран от курсисти на Ветроходна академия Кор Кароли и техните инструктори, започва от Сочи, Русия алегорично на Международния ден на Черно море- 31.10.2019 година в 16:57:13ч. (българско време) и проплава дистанцията до Варна от 513 морски благи единствено на ветрила за 2 денонощия, 19 часа 37 минути и 8 секунди със междинна скорост 7,59 възла. За първи път ветроходна яхта съумява да проплава този маршрут за по-малко от три денонощия. 
Девет ветроходни яхти излязоха да посрещнат Espresso Martini във Варненския залив, а десетки посрещачи поздравиха екипажа на кея на Морска гара във Варна.
Това е извънреден триумф за възраждането на премията PONTVS EVXINVS за най-бързо секване на Черно море от преди 30 години и дава огромен подтик за развиването на българското ветроходство в Черно море. Плаването е част от честването на 140 години българо-руски дипломатически връзки, като с помощта на Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, престоят на варненския екипаж в Сочи беше съпроводен с  официално мероприятие. Среща на екипажа, в състав: Павлин Надворни (шкипер), Атанас Стефанов, Елена Банкова, Йордан Николаев, Никола Николов и Георги Боев, в Сочинска община, беше извършена със Заместник кмета на Община Сочи, Директор на " Дирекция физкултура и спорт ", Началник ръководство " Международни връзки ", Заместник шеф на отдел " Транспорт ", Генераления шеф ООО " БГ Консалтинг ", Началник и специалисти към пасажерските служби в Сочинско морски комерсиално пристанище и други На срещата бяха разисквани опциите за преоткриване на този черноморски път за спортни и круизни ветроходни плавания, както от България, по този начин и от Русия.  За резултатите от визитата, Ветроходна академия Кор Кароли ще насрочи конференция с екипажа на яхтата и Генералния консул на Русия във Варна-Владимир Климанов.
Да напомним, ветроходната яхта Espresso Martini (модел Farr 45) отплава на 26 октомври 2019 година  в 13:57 от Морска гара-Варна. По време на първия преход от Варна до Сочи, заради дълго безветрие, 100 морски благи преди Сочи, екипажът включи мотор, с което според регламента прекрати опит си за връх в източна посока. На 30 октомври 2019 година следобяд, яхтата застана на кея на Сочинското пристанище, а на идващия ден започва за втори опит-този път в западна посока, който приключи с възстановяване на върха. По време на плаването към Варна, ветровете са достигали до 40 възла, при сдържан непрекъснат вятър (15-20 възла) през останалото време. Целта на плаването, от една страна, е възобновяване на премията за най-бързо секване на Черно море-PONTVS EVXINVS от преди повече от 30 години, когато в далечните 1987,88 и 89 година това е било традиция за ветроходците и тестване за техните ветроходни умения, мощ на духа и храброст. 
Преходната премия PONTVS EVXINVS е учредена през 80-те години на предишния век от яхт клуб София и веригата за юношески туризъм „ Орбита “ (и двете организации през днешния ден не съществуват) за най-бързо секване на Черно море в необятната му част от запад на изток или от изток на запад.
Пръв притежател на наградата е Иван Греков през 1987 година за плаването с Nunki с 4,37 възла междинна скорост. Тогава управлението на яхт клуб „ Кап. Г. Георгиев Порт Варна “ провежда съревнование сред еднотипни яхти с едночленни екипажи (т.нар. „ самотници “), спечелилият от което да взе участие в Трансатлантическата регата OSTAR „ Петерсон “. По дистанцията Варна – Сочи – Варна започват Михаил Мирчев, Светлозар Тенев и Иван Греков.
Година по-късно е плаването на Bulcon Star-отново Варна-Сочи- Варна в двете направления с смесен екипаж от курсанти от ВВМУ " Н.Й. Вапцаров ", измежду които е възродителят на концепцията за възобновяване на премията през 2019 г.-Павлин Надворни. Зачита се по-бързото корабоплаване в посока Сочи-Варна с 5.97 възла междинна скорост. През 1989 година, в интервала 28 октомври – 8 декември екипаж на яхта Pleiona плава по отдалеченост Поморие – Батуми (28.10 – 01.11) и Батуми – Поморие (3 – 8 декември) 6.32 възла междинна скорост и последно наградата е връчен на екипажа през 1990 г. 
През 2019 година и с рекордното най-бързо секване на Черно море от ветроходна яхта Espresso Martini с 7,97 възла междинна скорост, Ветроходна академия Кор Кароли има намерение да възроди премията PONTVS EVXINVS.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР