Нов референдум за независимост на Каталуния е неизбежен, заяви бившият

...
Нов референдум за независимост на Каталуния е неизбежен, заяви бившият
Коментари Харесай

Каталунските сепаратисти готвят нов референдум

Нов референдум за самостоятелност на Каталуния е неминуем, съобщи някогашният вицепрезидент на испанската самостоятелна област Ориол Жункерас, който бе осъден на 13 година затвор за несполучливия опит за разединение на региона от Испания.

Той и още 8 сепаратистки водачи бяха наказани на затвор от Върховния съд на Испания в понеделник. Решението провокира гневни митинги в Каталуния, които прераснаха в конфликти с полицията, откакто стачкуващите се пробваха за окупират барселонското летище Ел Прат. За известно време бе блокиран Терминал-1 на летището и бяха анулирани и забавени над 65 полета. По-късно работата на летището бе възобновена. 10 души бяха ранени в конфликтите с полицията. Няма данни за потърпевши българи, разгласи българското Министерство на външните работи. Полетът до София в понеделник вечер бе изпълнен.

Осъдените сепаратистки водачи имат намерение да нападат решението на Върховния съд в европейския съд за правата на индивида в Страсбург, съобщи Би Би Си. Според Жункерас правосъдното решение още повече ще усили придвижването за самостоятелност, което в последно време загуби интензивност поради разногласията кой е най-хубавият метод за разединение от властта на Мадрид. 

Испанският външен министър Жозеп Борел упрекна каталунското държавно управление в " тоталитарно отношение ", защото подценява 50 на 100 от каталунците, които са срещу обособяване от Испания. Борел също е каталунец, скоро той ще оглави дипломацията на Европейски Съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР