Нов ред за обществените поръчкиМинистерството на финансите предлага промени в

...
Нов ред за обществените поръчкиМинистерството на финансите предлага промени в
Коментари Харесай

Акценти от седмицата

Нов ред за публичните поръчки

Министерството на финансите предлага промени в закона, уреждащ възлагането на публични поръчки, излиза наяве от уеб страницата на ведомството. Измененията в Закона за публичните поръчки са свързани с процеса на поетапно въвеждане на електронно възлагане на публичните поръчки, което ще стартира от 1 ноември 2019 година. То ще се осъществя посредством централизирана електронна платформа. В тази връзка в норматива са направени промени, част от които следва да влязат в действие с плануваното въвеждане на платформата. Други промени са свързани с установена от Европейската комисия недостатъчност при въвеждане на едно от изискванията за така наречен "вътрешно (in-house) възлагане ". Третата група оферти в законопроекта са свързани с промени на настоящи разпореждания, за които е открита разнородна процедура на използване.

Въвеждането на електронната платформа постанова основна смяна в наличието на Регистъра на публичните поръчки (РОП). В него, за разлика от настоящия, след 1 януари 2020 година ще се разгласяват всички решения на възложителите, издавани в хода на процедурите за възлагане на публични поръчки, без значение от типа на възложителя и на употребяваната от него процедура, надлежно техника или инструмент за възлагане. Освен тях в новия РОП ще се разгласяват и документите, разясненията, протоколите и отчетите от работата на комисиите за осъществяване на процедурите и на журито - при състезанията за планове, и още договорите, рамковите съглашения и анексите към тях, както и договорите за подизпълнение.

Изкуството да печелиш от негативните лихви

Паричните мениджъри на "Бенк ъф Ню Йорк Мелън " и на "Пасифик инвестмънт мениджмънт " (ПИМКО) влагат стремително в японски облигации, оповестява организация "Блумбърг ". И двете компании са трансформирали Страната на изгряващото слънце във второто по величина географско местонахождение за някои от най-големите си интернационални фондове с закрепен приход. По принцип това би изглеждало удивително, само че тъкмо в този миг японските държавни бумаги носят негативна рентабилност и на процедура вложителите би трябвало да заплащат, с цел да ги държат до падежа.

Шпионски игри

За повече от 30 години преход страната ни нито един път не се бе озовавала в окото на шпионско торнадо, само че не щеш ли и това се случи. Председателят на Национално придвижване "Русофили " Николай Симеонов Малинов бе упрекнат за шпионаж в интерес на Русия, а на някогашния разузнавач и военачалник от запаса на Русия и шеф на Руския институт за стратегически проучвания Леонид Решетников бе неразрешено да влиза в България за период от 10 години.

Интересното е, че нашият скандал съответства с лавина от информации, също с шпионско наличие, само че разменена сред Русия и Съединени американски щати. В центъра й бе обява на американски медии, че Централно разузнавателно управление на САЩ е съумяло да си прибере "къртица ", внедрена в администрацията на президента Владимир Путин.

България е водач по брой финтех компании в Югоизточна Европа

България е водач в района на Югоизточна Европа по брой финтех компании. Това сподели първият по рода си отчет за финтех бранша, направен от Българската финтех асоциация. Целта на проучването е да даде обширна информация за всеки един от детайлите на промишлеността, да направи обзор на финтех екосистемата, както и пазарен разбор на фирмите в България. Това ще помогне за повишението на публичната информираност за бранша и неговите най-забележителни нововъведения и достижения.

Броят на българските финтех компании е 65, което е най-голямата стойност от всяка друга страна в Югоизточна Европа. През последните три години общите оперативни доходи на финтех бранша са се нараснали повече от два пъти, поддържайки междинен растеж на промишлеността от към 33.5% на годишна база. Една трета от българските финтех компании развиват своята активност в областта на заплащанията. Основните заключения от отчета демонстрират, че секторът се развива динамично и стабилно, въпреки финтех промишлеността в България да е към момента в ранните стадии на своето развиване като страната ни демонстрира капацитет за интензивно развиване на този бранш.

Маршаловите острови пускат лична виртуална валута

Изолирана от света островна нация в Тихи океан с население от към 75 хиляди души, се настанява на небосклона на криптовалутите. Маршаловите острови не престават работата си по основаването на национална парична единица, учредена на технологията blockchain, която ще се назовава Marshallese sovereign или SOV, гласи формалното известие за пресата.

Дейвид Пол - министър на околната среда и министър за връзка с президента на Република Маршалови острови, описа за самодейността на конференция в Сингапур на 11 септември. В изявление в коридорите на събитието Пол изясни, че технологията на криптовалутите е опция за основаване на лична национална парична единица и за понижаване на зависимостта на нацията от щатския $. Министърът добави, че за дребна страна като неговата ще е по-лесно и по-бързо да се вземат решения и да се отговори на пазарните условия след въвеждането на цифровата монета. Засега не е оповестена точна дата за появяването на цифровите пари, тъй като ще би трябвало да се вземат решение ред регулаторни и нормативни условия и да се работи с разнообразни юридически субекти като щатското финансово министерство и МВФ.

Седем европейски страни образуват районен показател на акциите си

Седем страни от самодейността "Три морета " се сплотиха за стартирането на нов районен показател на акциите на техните локални фондови тържища. Съобщението беше оповестено по време на 29-ия стопански конгрес в Криница в Полша, а участващите страни са Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Новият показател ще носи името CEEplus и ще включва повече от 100 районни акции като главно изискване за включване е съществуването на дневен оборот от най-малко 90 000 евро. Изказвайки се на форума в Криница, ръководителят на борда на Варшавската фондова борса Марек Диет съобщи, че ежедневната обновена стойност на показателя ще бъде показана в седемте локални валути, както и в евро и щатски долари. Изпълнителният шеф на Будапещаската фондова борса Ричард Вег добави, че новият показател ще задълбочи съдействието сред тържищата в района и ще улесни достъпа до пазарите в Централна и Източна Европа за интернационалните и вътрешни институционални вложители, както и за вложители на дребно. "Регионът на трите морета може да стане икономическото сърце на Европа. Докато Европейският съюз претърпява рецесия на икономическо закъснение, Централна Европа има капацитет, който не е изцяло употребен ", съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки.

Васил Велев: Кризата пристигна

За промишлеността въпросът дали идва рецесия не стои – в действителност рецесията пристигна, разгласи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„ За юни статистиката регистрира спад на износа с 6,4%. За юни и юли регистрира спад на индустриалното произвеждане. Стопанската обстановка за август е -3,1%. За пръв път от доста време несигурността изпреварва казуса с човешките запаси “, уточни Велев.

„ И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното произвеждане в страната “, добави още Велев.

Според него има два метода на държание – да се вършим, че нищо не се случва, с цел да не се свива в допълнение потреблението и оттова да не се усилва в допълнение рецесията, другото – да се каже почтено на хората да бъдат по-разумни.

На тези избори "Да живее кичът! " ли им е логото?!

Откакто пристигна "демокрацията ", фантазиите за преврати не стихват, само че пък и подготовката на последния е следващ позор за жанра. Само че теорията и практиката на заговора нормално се разминават. Точно пък дъвканата втора година по правосъден ред за еднократен рушвет някогашна кметица на столичния регион "Младост " Десислава Иванчева тръгнала да смъква кабинета, до момента в който проваля кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. И с кого? С русенската група дежурни престъпно - площадни протестъри и контрапротестъри. И по поръчка на който би трябвало - Цветан Василев и Иво Прокопиев.

В безразсъден опит за меродавност заговорниците са изобличени от сина на един от тях. Йордан Бонев пусна видео от диалог с Иванчева, в който разискват митингите против Гешев. Тя схванала от поръчителите, че "по принцип е да бутаме системата, само че главно е да се махне Гешев ". И разяснява, че е не прави покупко-продажби с прокуратурата, тъй като "съм малко жалко парче, малко съм мечтател, малко съм ку-ку ". В диалог с бащата на Бонев, Венцислав Ангелов - Чикагото пък Иванчева му дала обещание, 10 % от плануваните за протестърите 400 хиляди лева са за него. Всичко това изтича безрезервно в "правилните " медии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР