Нов психотест предлага съвременни критерии, по които се оценява дали

...
Нов психотест предлага съвременни критерии, по които се оценява дали
Коментари Харесай

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Нов психотест предлага модерни критерии, по които се прави оценка дали водачите имат рисково държание на пътя. Той е направен от учени от Българска академия на науките и се отнася за доста значими категории водачи - на публичен превоз, таксиметрови водачи и водачи с отнети книжки. Учените са предложили и методики за предварителна защита на рисковото държание на пътя - измежду тях - рисковите водачи да бъдат задължени да посещават психолог.

Кого харесвате повече - майка си или татко си - това е единствено един от въпросите в съществуващия сега психотест, който учените в плана считат за несъответстващ. Той може да дава визия за личността, само че няма никакво отношение към държанието на пътя. В момента парадоксално се правят оценка и характерности като женственост или неустрашимост, интровертност и екстровертност. Също водачество и податливост към вдишване на опасности - само че единствено по принцип, а не до момента в който човек кара.

С новите методики психолозите ще правят оценка податливост към тревога, яд и експанзия. Но най-много те оферират нормативни промени, с които рисковият водач да бъде заставен, а освен поканен да промени държанието си. В момента, в случай че шофьорската ви брошура е отнета и се неуспехите на последвалия тест, имате право да се явите още два пъти.

Новият психотест мери в доста по-голяма степен дали водач си доставя адреналин като минава на алено с огромна скорост и при ниска видимост, до момента в който приказва по телефона. Не толкоз дали би се возил на стъпенката на трен, който се движи със 100 км в час. Сега на ход е Министерството на превоза, където да преценяват по кое време ще вкарат актуалният тест./ Българска национална телевизия

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР