Нов протест ще има утре в София заради недостига на

...
Нов протест ще има утре в София заради недостига на
Коментари Харесай

Кога за всяко дете в София ще има място в детските градини?

Нов митинг ще има на следващия ден в София поради дефицита тук-там в общинските ясли и детски градини. Пред Министерския съвет ще се съберат родители на неприети деца, които са изрично в настояването си и страната да вземе отношение.

Миналата седмица завърши и четвъртото класиране, при което се набива на очи цифрата 10 132 - това са децата, които ще останат отвън системата. И макар че има други междинни класирания, казусът остава трайно без решение.

Освен с искане за ваучери за неприетите деца, които би трябвало да посещават частни заведения, чиято такса е в пъти по-голяма от общинската, родители упорстват и за стремително строителство. Продължават и противоречивите промени на критериите, което в допълнение обърква тези, чиито малчугани не са признати и тези, които занапред ще аплайват. Пример е критерият уседналост, за който има противоречиви настройки от страна на родителите. Такъв аршин има по принцип при кандидатстването за първи клас.

Защо родители от София ще заведат децата си при Бойко Борисов?

А главното "против " е ориентирано към този, при който деца с еднакъв брой точки вземат участие в чоп, а системата избира на инцидентен принцип някой от претендентите.

Ива Йосифова-Такева, една от инициаторките на митингите, разяснява, че "чопът на Столичната община подло взема решение ориси на цели фамилии, отпращайки тези "без шанс " в цялостна невъзможност ".

"Основната неточност на общината е в концепцията, че при стеснен брой места е уместно услугата "ясла/градина " да се разиграва на чоп. 99% от децата в града по първо предпочитание стигат най-малко до по този начин наречената "гранична група ", от която се "изтеглят " случайни цифри. Единствено този "чоп " дефинира дали детето ще бъде признато или не - и индиректно същият "чоп " дефинира живота на това дете и фамилията му за години напред. Защото сравнението сред бюджета на семейство с признато и неприето дете е с над 40 000лв. в плюс за признатото, за интервал от 5-6 години. Жребият не е средство за разпределение на обществени средства, каквито са средствата за прехрана на дете в детско заведение ", разяснява Ива пред Novini.bg

Тя знае, че още през 90-те, когато са разпродадени терените, се е зародил казусът. А през 2005-2006 година към този момент е било ясно на всички, че казусът ще се задълбочи, откакто и към София идват да живеят доста млади фамилии. Има обаче рецензии за какво няма същинско строителство.

Фандъкова ревизира нова постройка към детска градина в регион „ Красно село “

В друга обява на Novini.bg към този момент съобщихме, че родителите на неприети деца, а и такива на признати, които са солидарни с останалите, считат, че е заслужено да получат ваучери за частните ясли или градини. Тече и подписка, която към този момент е събрала над 4000 подписа в поддръжка на концепцията.

Родителите са безапелационни - на младите фамилии би трябвало да им се окаже подпомагане, с цел да има равнопоставеност.

Novini.bg изпрати питане и до Столичната община дали ще одобри настояването за ваучери и до каква степен е стигнала концепцията - в новопостроени здания да се плануват места за ясла/градина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР