Нов протест на специалисти по здравни грижи предстои след броени

...
Нов протест на специалисти по здравни грижи предстои след броени
Коментари Харесай

Медици се вдигат на протест на 1 март пред общината

Нов митинг на експерти по здравни грижи следва след броени дни в Пазарджик. На 1 март те ще излязат на кротичък протест пред постройката на общината, с цел да повдигнат познатите ни от предходни сходни прояви претенции, които обаче до момента остават неизпълнени.

Проявата е част от протестната вълна, която се обрисува да обхване цялата страна на същата дата в един и същи час – от 12,00 часа на обяд, заяви здравната сестра Димитрия Димитрова, която е координатор за нашия град. В столицата хората в бели престилки ще скандират пред Министерството на здравеопазането, а в по-малките обитаеми места – пред кметствата.

Подготвена е декларация с няколко обективни претенции, които могат да бъдат обединени в едно изречение: естествени условия на труд и заслужено възнаграждение. Димитрова акцентира, че не е редно медицински експерти да се трудят за минималната работна заплата при трисменен режим и отговорност за човешки живот. Не е редно при щатно разписание от пет сестри в Спешно поделение да са единствено две, а хората да са принудени да чакат, тъй като няма кой да ги поеме. Това пък води и до напежение и прояви на експанзия против чиновници, нямащи никаква виновност за сериозната обстановка в опазването на здравето.

Координаторката прикани всички жители да поддържат митинга, тъй като от това дали ще се случат желаните промени, зависи дали ще получават съответни медицински грижи.

„ Рискуваме да останем без опазване на здравето, тъй като произвеждаме фрагменти за Европа, а тук остават единствено пенсионери, предизвестява Димитрова. Хора на напреднала възраст са принудени да се трудят, тъй като страната им дава пенсии от 240-260 лв.. Нека всички се замислят обаче какво ще стане, когато и те заради неспособност се откажат. Кой ще ги замести?! Системата ни затрива, няма накъде, ножът е опрял до кокала! “.

Даден е период до 1 април. Ако до тогава не се види смяна, митингите подължават в Деня на здравния служащ – 7 април, както и по-късно. Готови и на крайни ограничения, тъй като търпението им е дефинитивно изчерпано.

Вижте и декларацията на протестиращите, която към този момент набира поддръжка с подписка. Предстои да бъде изпратена до премиера Бойко Борисов, министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова.

ДЕКЛАРАЦИЯ

От Медицинските експерти по Здравни грижи,

декларирали присъединяване в митинг на 01.03.2019 година или подкрепили тази Декларация с подписа си

Искания:

1. Без търговски сдружения в Здравеопазването.

2. Еднаква съществена заплата за всички специалности по Здравни грижи без значение от местоработата или собствеността на болничното заведение – 2 (две) минимални работни заплати за страната.

3. Допълнителните хонорари и техните размери с регламентирани правила (в взаимозависимост от натовареността).

4. Връщане на медицинските стандарти.

5. Нощен труд – /почасово заплащане/, в допълнение възнаграждение за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.

6. КТД на Национално равнище наложителен за всички структури в Здравеопазването.

7. Възможност за регламентирана сестринска процедура.

8. Промяна в категорията труд.

Уважаеми господа Управляващи,

Това са най-основните ни претенции с цел да запазим специалността „ Медицинска сестра ”, да останем и работим в България!

Защото ни омръзна да бъдем недооценени!

Защото желаеме естествени заплати и положителни условия на труд!

Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората!

Защото не желаеме повече да носим системата на тил!

СТИГА!

Вие, имате ли волята да сложите ред в системата?

Срок 01.04.2019 година – по-късно ПАК ПРОТЕСТ!

Очаквайте изявление със сестра Димитрия Димитрова за сериозната обстановка в опазването на здравето, провокирала следващата вълна от митинги.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР