Нов протест готвят жителите на Цалапица и близките на убития

...
Нов протест готвят жителите на Цалапица и близките на убития
Коментари Харесай

Сутрешните новини от регионите на Пловдив, Пазарджик и Смолян на 08.09.2023 г.

Нов митинг готвят жителите на Цалапица и околните на убития 24-годишен Димитър Малинов. Напрежението в селото не стихва към този момент втори месец. Снощи още веднъж имаше обсада в центъра на Цалапица. Повече от 40 дни околните не питат за какво не е арестуван главният обвинен за убийството, който се укрива в Германия. Протестиращи обкръжиха къщата на бабата на близнаците, които признаха, че са помогнали на посочения за причинител на убийството. „ Това беше предизвикано, откакто се срещнах с бабата и тя най-нагло ми се хилеше в лицето. Като се качи в автомобила си, ми сподели междинен пръст ”, споделя майката на жертвата Атанаска Бакалова. Почернената жена сподели още, че околните на Рангел Бизюрев също желаят той да се прибере в България и, в случай че е отговорен, да понесе следствията си. Опасенията им обаче били, че той може да не е жив. „ Слязъл е в Германия, видели са на записи на летището. Бил е няколко дни на работа и на 27-и е липсващ ”, съобщи Атанаска Бакалова. Според нея синът ѝ е бил погубен от няколко индивида. Семейството няма пари за юрист и към момента събира средства посредством дарителска сметка.

============================

Жителите на село Първенец също излизат на митинг тази вечер. Хората ще се съберат в на улица „ Васил Левски “ в селото, с цел да изразят недоволството си от работата на Общински съвет „ Родопи “ и противоречивото решение за плана за " Основен ремонт и канализация на улицата.

================================

С цялостно единогласие градските старейшини взеха решение безплатно да се даде общинска постройка в пловдивския регион „ Тракия “ на Държавен куклен театър-Пловдив. Искането в общината е внесъл персонално шефът на Кукления спектакъл Петър Влайков. Предвижда се филиалът в „ Тракия “ да бъде в постройка с повърхност 273 кв. метра, която се намира покрай учебно заведение „ Черноризец Храбър “. Тя има потребност от ремонт, средствата за който са обещани от министъра на културата Кръстю Кръстев.

================================

Стартира подписка в поддръжка на основаването на общинско дружество по чистотата в Община Смолян. Идеята е на Инициативен комитет „ Бъдеще за Смолян “, който издигна кандидатурата на някогашния регионален шеф Стефан Сабрутев за кмет на Смолян. За събирането на подписи от жителите уредниците ще разчитат на доброволци. Организаторите са безапелационни, че частният концесионер, който в този момент прави почистването в Смолян не усъвършенства, а утежнява ръководството на дейностите. „ Гражданите могат да управляват кмета, който избират, само че нямат никакъв надзор върху активността на концесионера “, сподели юрист Елена Даскалова, ръководител на Инициативния комитет „ Бъдеще за Смолян “. Договорът с компанията, ангажирана с тази активност изтича през 2026 година.

====================================

Четирима мъже са потърпевши при пожар в дърводелски завод във велинградското село Драгиново. Ранените са мъже на 43, 21 и двама на по 20 години. На всички е оказана първа помощ на място, след което са откарани с коли за спешна помощ в Клиниката по изгаряния в Пловдив. На място са изпратени общо 9 огнеборци със профилирани коли от Велинград и Драгиново, в гасенето са се присъединили и 15 доброволци от локалното непринудено формирование. Огънят е унищожил 180 кв. м покрив, 500 заготовки за кашони, палетна количка, 2 тона шишарки. Спасена е постройката.

========================================

Европейските дни на наследството ще бъдат маркирани в село Лесичово с редица културни прояви. Честванията са проведени от общината в подпомагане с читалище „ Отец Паисий 1890 “. Програмата стартира в този час с дефиле на национални носии от района. Мероприятието е в Ципорковата къща. В седмицата на Европейските дни на наследството ще се организира и проява за тъкане на стан, ще бъде показана техниката „ плъстене на вълна “ и месене на самун.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР