Нов проектозакон на ЕС ще гарантира минимално равнище на защита

...
Нов проектозакон на ЕС ще гарантира минимално равнище на защита
Коментари Харесай

Нови правила за справедливи минимални работни заплати в ЕС

Нов проектозакон на Европейски Съюз ще подсигурява минимално ниво на отбрана на заплатите във всички страни членки, за да бъде обезпечен заслужен стандарт на живот за служащите и техните фамилии, оповестяват от пресслужбата на Европарламента. 

При гласоподаване в четвъртък членовете на Екологичен потенциал от комисията по претовареност и обществени въпроси (EMPL) поддържаха определянето на минимални условия за отбрана на заплатите в целия Европейски Съюз посредством въвеждане на законоустановена минимална работна заплата , или посредством въвеждане на законоустановена опция служащите да договарят своите заплати с работодателите. Новото законодателство следва да се ползва за всички служащи в Европейски Съюз, които имат трудов контракт или трудово правно отношение.

Съгласно проектозакона страните членки би трябвало да оценят и рапортуват дали законоустановените минимални работни заплати са задоволителни по мярка, като употребяват критерии за осигурявнае на почтени условия на труд и живот и включват детайли като покупателна дарба и ниво на беднотия. Държавите членки, в които минималната работна заплата е предпазена извънредно посредством групови трудови контракти, няма да бъдат задължени да вкарат законоустановени минимални работни заплати или да създадат тези съглашения общоприложими.

Проектът за инструкция категорично има за цел да ускори и разшири обсега на груповото договаряне и да отбрани служащите, като им обезпечи минимална работна заплата посредством тези договаряния. Държавите членки, в които по-малко от 80% от работната мощ разполага с групово договаряне, следва да подхващат дейни стъпки за поощряване на този инструмент. За да разработят най-хубавата тактика за тази цел, те следва да се съветват със обществените сътрудници и да осведомят Европейската комисия за признатите ограничения.

В допълнение ще бъде категорично неразрешено да се попречва груповото договаряне или груповите съглашения за установяване на заплатите. Работниците би трябвало да могат свободно да се причисляват към синдикат и не могат да бъдат възпирани да го вършат.

Националните органи би трябвало да подсигуряват, че служащите имат право на обезщетение , в случай че правата им са нарушени. Работниците би трябвало да бъдат уместно обезщетени и да могат да си възстановят всяко дължимо заплащане. Националните органи би трябвало също по този начин да подхващат нужните ограничения, с цел да защитят служащите и представителите на синдикатите от незаслужено отношение от страна на техния шеф заради подадена от тях тъжба или друго произвеждане, формирано за практикуване на техните права.

Мандатът за договаряния на Парламента със Съвета по отношение на окончателната форма на законодателството следва да бъде утвърден по време на пленарната сесия на 22-25 ноември в Страсбург.

" С днешното гласоподаване в комисията по заетостта направихме значима стъпка и преминахме от думи към дейности във връзка със отбраната на достойния труд в целия Европейски Съюз. Тази инструкция е решителен фактор в битката за по-силна обществена Европа ", съобщи след гласуването съдокладчикът Денис Радке (ЕНП, Германия). 

" С това законодателство скъсваме с предишното. По време на предходната икономическа рецесия намаляването на минималните заплати и премахването на секторното групово договаряне бяха тежките медикаменти, предписани за доста страни членки. Сега се борим за увеличение на законоустановените минимални работни заплати и за подсилване на груповото договаряне в Европа ", добави съдокладчикът Агнес Йонгериус (С&Д, Нидерландия).

Правото на съответна минимална работна заплата е посочено в принцип 6 от Европейския дирек на обществените права, който беше контрактуван взаимно от Европейския парламент, Съвета от името на всички страни членки и Европейската комисия през ноември 2017 година Европейският парламент неведнъж е отправял претенции за законодателни дейности по този въпрос. През октомври 2020 година Комисията показа предложение за инструкция за възстановяване на адекватността на минималните работни заплати в Европейски Съюз.

В Европейски Съюз 21 от 27 страни имат законоустановена минимална работна заплата, до момента в който в останалите шест (Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция) нивата на заплатите се дефинират посредством групово договаряне. Изразени в евро, месечните минимални работни заплати в Европейски Съюз се разграничават доста, като варират от 332 евро в България до 2220 евро в Люксембург (по данни на Евростат за 2021 г.). 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР