Нов преносен газов оператор влиза на българския пазар. Това ще

...
Нов преносен газов оператор влиза на българския пазар. Това ще
Коментари Харесай

Нов преносен газов оператор влиза на българския пазар

Нов метафоричен газов оператор влиза на българския пазар. Това ще стане през днешния ден, откакто Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), взаимно с Националния енергиен регулатор на Гърция - RAE връчат Окончателно взаимно решение за узаконяване на ICGB като самостоятелен метафоричен оператор на природен газ. В събитието ще взе участие и представител на Европейската комисия в България.

След сполучливото привършване на процедурата по узаконяване ICGB става вторият самостоятелен газопреносен оператор в страната. С Окончателното взаимно решение на КЕВР и RAE се извършват всички регулаторни условия за въвеждане в комерсиална употреба на газовата връзка „ Гърция-България “ (IGB) след 1 юли 2022 година Решението на националните енергийни регулатори на България и Гърция е

 

признато след сполучливо изпълнена процедура по координиране с Европейската комисия.

 

Целият развой мина при съкратени периоди, поради извънредно значимата роля на интерконектора.

С признатото Съвместно решение двата национални регулаторни органа дават своя важен принос за старта на газовата връзка IGB, която е от стратегическо значение за района. Чрез нея се свързват газопреносните системи на България и Гърция и се обезпечава диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Интерконекторът е нов маршрут за импорт на газ в България, който

 

оказва помощ непосредствено за сигурността на доставките и реализиране на конкурентни цени.

 

Проектният му потенциал за транспорт на 3 милиарда куб. м природен газ основава спомагателни благоприятни условия за доставки от Южния газов кулоар и от пазарите на полутечен природен газ от разнообразни точки на света. В по-дългосрочна вероятност по интерконектора IGB ще може да бъде превозен природен газ от Израел и Кипър, както и спомагателни размери от Азербайджан и други страни.

Окончателното взаимно решение за узаконяване ще бъде връчено на изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос от ръководителите на двата национални регулаторни органа - Станислав Тодоров и Атанасиос Дагумас.

След връчването и изявленията на формалните лица представителите на медиите ще имат опция за въпроси.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение ICGB, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В сходство с устава си, ICGB следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му,

 

разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

 

Газопроводът IGB е планиран за свързване с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в региона на Стара Загора. Oбщата дължина на интерконектора е 182 км. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът на газопровода е планиран да се усили до 5 милиарда куб. м/год. с в допълнение създаване на компресорна станция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР