Нов премиерен маршрут беше прокаран в Рила. Алпинистите Станислав Атанасов-Мечката,

...
Нов премиерен маршрут беше прокаран в Рила. Алпинистите Станислав Атанасов-Мечката,
Коментари Харесай

Нов премиерен маршрут в Рила

Нов премиерен маршрут беше прокаран в Рила. Алпинистите Станислав Атанасов-Мечката, Николай Петков и Владимир Пеков са решили да го кръстят " Джиджи " - в памет на проф. Георги Атанасов-Джиджи, който умря преди седмица на 94-годишна възраст.

Турът се намира на Крайна Дяволска игла, състои се от 5 въжета (по към 35 метра), първите 3 от които - в мощен надвес. Максималната категория за свободно прекосяване е 7b/7b+.
 " Сработихме се чудесно в свръзката, споделяхме еднообразно виждане за стила на линията и е хубаво, че всеки заключения част от мaршрута. Третия ден отделихме за разчистване и опити за свободно прекосяване. При разекипирането взехме решение да прибавим 2 болта, и по този начин за 5 въжета има единствено 7 междинни болта (по въжета 1, 2, 4, 0, 0). Много трад цепки, няколко рънаута, мощно трад линия. Нужни са два комплекта " джаджи ". Първият тур на Иглите е на Джиджи, а последният - в негова чест " - заяви за БНР Николай Петков.
 " Преди седмица Станислав Атанасов писа, че търси взаимозависимост за прокарването на нова премиерна линия на една от иглите в Рила. Той към този момент беше набелязал региона, прати ми фотоси и на мен доста ми хареса концепцията за едно такова премеждие... Мечката (Станислав Атанасов) задаваше темпото, което, както той се изрази, е " започваме бързо и последователно усилваме темпото ". Към 19 ч. на втория ден към този момент имахме приключена чисто нова алпийска линия за скално катерене в България... Ден трети. Станислав Атанасов сподели необикновен темперамент и макар умората и относително страшното и нестабилно катерене на джаджи с огромни дистанции стиска хватките до последно, до самата граница и съумя да премине маршрута свободно. Докато Николай Петков осигуряваше, аз бях на метри от него, с цел да удостоверявам неговия опит за свободно прекосяване " - описа Владимир Пеков.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР