Нов повод за напрежение на задкулисния фронт даде арестът на

...
Нов повод за напрежение на задкулисния фронт даде арестът на
Коментари Харесай

Руска гражданка в САЩ е обвинена в шпионаж за Русия

Нов мотив за напрежение на подмолния фронт даде карцерът на съветска гражданка във Вашингтон. Мария Бутина ще се яви пред съда на следващия ден. Тя е упрекната в опит да повлияе на американски жители и политически организации в интерес на Русия.

 Мария Бутина Мария Бутина © Българска телеграфна агенция
Активист или сътрудник? Не за пръв път 29-годишната Мария Бутина притегля вниманието на медиите. Напоследък тя живее във Вашингтон. Пристигнала в Съединените щати със студентска виза преди две години. Но следването се оказало в периферията на активността ѝ.

В родината си Бутина е известна като ревнив покровител на правото да се носи оръжие за самоотбрана. Младата активистка провела събиране на подписки, взела участие в излъчвания и даже в предизвикателни клипове.

В Съединените щати тя продължава да пази обществено същата идея. Бутина обича да се снима с оръжия, освен това не от дребните и дискретните. И с удоволствие изяснява на прецизен британски с лек съветски акцент изгодата от притежаването на персонален боеприпас.

Сега обаче излиза, че интензивността на Бутина в Съединените щати, е била единствено мотив за насърчаване на връзки с американци и внедряване в организации с въздействие в американската политика. Според обвиняването задачата е била да се работи в полза на Руската федерация. Една от посочените организации е Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.

Мария Бутина е упрекната още, че от 2015 до 2017 е работила по указания от почитан чиновник в съветското държавно управление, на който са наложени наказания от американското министерство на финансите. Американските медии не крият името му - близкия до президента Путин политик и банкер Александър Торшин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР