Нов посланик ще представлява Кралство Испания в София. Вицепремиерът и

...
Нов посланик ще представлява Кралство Испания в София. Вицепремиерът и
Коментари Харесай

Фирми от Иберийския полуостров са вложили почти милиард евро у нас

Нов дипломат ще съставлява Кралство Испания в София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна изключителния и пълномощен дипломат на иберийската страна в България Алехандро Поланко Мата.

Въпреки положителните връзки сред двете страни на политическо равнище, бизнес връзките може да бъдат надградени, означиха двамата след диалога си. Като основна стъпка в тази посока те акцентират построяването на повече контакти сред фирмите от двете страни. Изтъкнати са били и опциите за продан на опит по отношение на развиването на туризма, както и по районни въпроси.

През последните години двустранните търговско-икономическите връзки бележат позитивно развиване. А от 2011 година, когато стокообменът сред България и Испания прескочи границата от един милиард евро, търговско-икономическите връзки се развива доста интензивно, въпреки и все с негативно салдо за нашата страна.

Многото испански компании у нас са в основата на този напредък. А вследствие на техните планове - независимо или в съдействие с български компании, през последните две години търговията сред двете страни надскочи и два милиарда евро.

През 2018 година стокообменът сред България и Испания е в размер на 2.196 милиарда евро, само че отбелязва спад от 7.6% на годишна база. Износът за Испания също е намалял (с 10.9%) и е на стойност 698.5 млн. евро, като заема дял от 2.5% от общия износ на България. Вносът също е намалял - с 6%, и е за 1.498 милиарда евро, с дял от 4.7% в общия внос. Салдото е негативно за България (-799.7 млн. евро).

Водещи артикули в износа за Испания са пшеница и примес от пшеница и ръж (с дял от 32.78% в експорта), царевица, жици и кабели, слънчогледови семена, маркучи, дамска и мъжка конфекция, трикотаж, печатни платки, електрически батерии, слънчогледово масло, автоматизирани машини за обработка на информация, кюспета, алуминиево фолио, приемателни тв апарати, медни профили, необработено олово и други.

Водещите артикули във вноса от Испания са медни руди (които имат дял от 60.91% в импорта), свинско месо, лекарства, пътнически коли, пигменти, керамични плочки, цистерни от чугун, желязо или стомана, медни боклуци, машини за подбиране, диоди, инсектициди, дамска конфекция, трактори, меса от ЕРД, ориз, стоманени профили, занемарен цинк.

По данни на Българска народна банка за интервала 1996-2018 година привлечените вложения от Испания са в размер на 917.5 млн. евро. Само през предходната година те са на стойност 13.5 млн. евро.

Между водещите испански компании, вложили в България, са: "Риофиса България " (недвижими имоти), "Ибердрола Инмобилиария Риъл Естейт Инвестмънтс " ЕООД (недвижими имоти), "Херчеса България " ООД (недвижими имоти), "Еолика България " (ВЕИ), "Улбреа България " ЕООД (строителство), "Керос България " АД (производство и търговия с керамични изделия), "Рока България " (производство на санитарна керамика), "Берг Монтана Фитинг " - производител на металургични произведения и други. Проектите на някои от тях получиха и документ за инвестиция клас „ А “.

Активните стопански връзки оказват позитивно въздействие и върху туристическите пътувания. През предходната година България е посетена от 89 834 испански туристи, което съставлява растеж от 12.3% спрямо 2017-а. Интересът на българите е доста по-голям към страната от Иберийския полуостров – доста нашенци работят или учат там, а Испания притегля и с опциите за пътешестване и отмора съвсем през цялата година. През 2018-а тя е посетена от 181 412 български жители, като техният брой е повишен с 6.1% на годишна база. Испания е втора в света след Италия по брой на обектите в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО - общо 40.

Сътрудничеството на България с Кралство Испания в региона на туризма е от изключително значение заради обстоятелството, че туризмът е един от най-важните браншове в испанската стопанска система и има голям дял във образуването на Брутният вътрешен продукт на страната. Ежегодно български компании вземат участие в туристическото ревю ФИТУР в Мадрид.

Съществуват положителни вероятности за реализиране на взаимни туристически планове сред българските и испанските препоръки по туризъм, както и за потребление насъбрания опит на испанската страна за развиването на вътрешния, селския и градския туризъм.

Кралство Испания (Reino de España, или Испания (España)) е ситуирана в Югозападна Европа, на Иберийския полуостров (Пиренейския полуостров), където са и Португалия, Гибралтар и Андора. На североизток, по хребета на планините Пиренеи, е границата с Франция и дребното княжество Андора. Само на 14 километра южно от Испанияу от другата страна на Средиземно море, е брегът на Мароко. Към Испания се числят още Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелиля в Северна Африка, както и доста необитавани острови от средиземноморската страна на Гибралтарския пролив, да вземем за пример Чафаринските острови, „ скалите “ на Велес и Алхусемас, както и дребният остров Алборан.

С повърхност от 504 645 кв. км, Испания е четвъртата по величина страна в Европа след Русия, Украйна и Франция и втора в Европейския съюз. Конституцията на Испания дефинира испанския език (кастилски) за формален език, който всички жители би трябвало да знаят и употребяват.

С откриването на Америка и последвалата колонизация, страната се трансформира в първата световна империя и най-мощната страна в света. Културното и историческо наследството е очевидно и през днешния ден, като испанският е вторият най-разпространен език в света и е формален в 21 страни.

Според конституцията от 1978 година Испания е обществена и демократична правова страна под формата на парламентарна конституционна монархия. Съвременна Испания е високоразвита индустриално-аграрна страна. Тя става член на Европейския съюз през 1986 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР