Нов подход в лечението на мигрена показва обещаващи, дори революционни

...
Нов подход в лечението на мигрена показва обещаващи, дори революционни
Коментари Харесай

Четири фармацевтични компании се състезават за патента на революционно лекарство срещу мигрена

Нов метод в лекуването на мигрена демонстрира обещаващи, даже " революционни " резултати, оповестява Би Би Си. Четири фармацевтични компании се надпреварват за патента на новите типове медикаменти, които нападат непосредствено пептидите в мозъка, причиняващи главоболие и сензитивност при мигрена, като две към този момент са провели сполучливи клинични изпитвания и резултатите са по-добри от предстоящото.

Надпреварата във фармацевтичната промишленост е яростна, тъй като един от седем души по света живее с това хронично главоболие без особена помощ с изключение на болкоуспокояващи. То визира три пъти повече дами, в сравнение с мъже.

Мигрената, която се демонстрира по-рядко от 15 дни в месеца се назовава епизодична, а тази, която е по-често - хронична. Усилията на фирмите са ориентирани и в двете направления, само че на един и същи принцип - да предотвратяват появяването й , вместо да потискат признаците й. Досегашните опити за медикаменти за предварителна защита против мигрена имат нежелани странични резултати и не са прицелени добре, считат създателите на новите изследвания.

Повечето нови лекраства, които се създават, са ориентирани съответно против хормона калцитонин (calcitonin gene-related peptide or CGRP), за който е потвърдено, че провокира болката и дразненето от звук и светлина при мигренните пристъпи. По разнообразни механизми новите лекарства се пробват да пречат на производството му, да отслабват резултата му, или да пазят частта от мозъка, с който той взаимодейства.

Най-новото проучване, което дава вяра за милиони, било извършено в бритнаската болница King`s College Hospital. Там опитват с вещество, което продотвратява пристъпите на мигрена посредством антитела, които пречат на работата на калцитонина. Медикаментът се оказал ефикасен при множеството участници в клиничното изпитване, като при 50% от тях съумял да понижи броя на пристъпите им в месеца на половина . Предстои обаче да се следят и проучват и дълготрайните резултати от него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР