Нов план, разработен от Германия и Франция, предвижда следващата година

...
Нов план, разработен от Германия и Франция, предвижда следващата година
Коментари Харесай

Макрон и Шолц с план за споразумение между Сърбия и Косово

Нов проект, създаден от Германия и Франция, планува идната година - 10 години след подписването на Брюкселското съглашение, да стартира нова фаза в разговора сред Белград и Прищина, а след още 10 години, когато Европейски Съюз е подготвен да се разшири и да включи Западните Балкани, да се реализира дефинитивно публично съглашението за признание като авансово изискване за участието на Косово и Сърбия в Европейски Съюз, написа " Albanian Post ", базирайки се на информация от дипломатически кръгове.
Йенс Плетнер (Германия), Еманюел Бон (Франция), Александър Вучич - президент на Сърбия, Мирослав Лайчак - специфичен представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прицина
В текста се показва, че това е проект от новата рамка на разговора сред Косово и Сърбия, който беше направен след ангажирането на съветници на президента Еманюел Макрон и на канцлера Олаф Шолц.

„ Ако предлагането бъде признато, независимостта на Косово ще бъде приета от петте останали страни от Европейски Съюз, а Сърбия ще получи забележителна финансова помощ и ще бъде приета за районна мощ “, оповестява албанският портал.

„ Новата рамка “, с която се е срещнало изданието, е ново предложение, произлизащо директно от включването на Макрон и Шолц в процеса на разговор, защото, както се споделя в документа, „ Косово и Сърбия сами в никакъв случай няма да могат да решат казуса ".

Документът от четири страници, който изяснява логиката на новата рамка, съдържа 10-годишна визия за справяне с казуса и дава " макроперспектива ".

Документът се състои от встъпление и по-късно е разграничен на три сегмента дружно с три подзаглавия, съдържащи 13 точки.

„ Всички сегменти изясняват по този начин наречената „ нова рамка “, която беше показана на Албина Курти и Александър Вучич “, написа " Albanian Post ". Документът планува също по какъв начин да се работи по-нататък, в случай че Косово и Сърбия не одобряват направеното предложение.

Първа точка от това предложение планува „ доникъде на 2023 година да се реализира основна нормализация на връзките “ сред двете страни.

След това във втора точка се акцентира, че " Косово и Сърбия са две обособени правни и политически действителности, които би трябвало да бъдат приети като такива от всички страни в разговора.

" Всички страни " са Прищина (Косово), Белград (Сърбия) и Брюксел (ЕС), което значи всички страни от Европейски Съюз, в това число тези, които не са признали независимостта на Косово.
Еманюел Макрон и Олаф Шолц - видеоконференция
Уточнява се и позицията на Сърбия. " Сърбия няма да бъде подготвена да се причисли към Европейски Съюз без цялостното нормализиране на политическите, юридическите и дипломатическите връзки с Косово. Въпреки това, като се има поради, че присъединението на Сърбия към Европейски Съюз е към момента надалеч, на този стадий от Сърбия няма да се изисква юридическото признание на Косово. " Според източници на албанските медии, тази позиция е резултат от обстоятелството, че Европейски Съюз сега не е подготвен да обмисли ускореното участие на Сърбия, а затова и на останалите страни от Западните Балкани.

В четвърта точка се прецизира, че " към този момент, вместо признание, Сърбия би трябвало да одобри Косово като " особена политическа и правна действителност ".

Документът разяснява, че „ същността тук е вярното потребление на семантиката “ – приемане на независимостта на Косово, за разлика от признаването на независимостта на Косово.

В три спомагателни точки се изяснява и какво значи да приемеш независимостта.

„ Фактически видяно, Косово и Сърбия би трябвало изцяло да възстановяват връзките, позволявайки двустранното придвижване на хора и артикули “, се споделя в първата точка.

„ Тази нормализация би трябвало да бъде отразена и в районните отчети. С други думи, съгласуваност, социално-икономическо развиване, добросъседство и цифрови данни. Общ районен пазар, насърчаван от Съвета за районно съдействие, учреден на четирите свободи на Европейски Съюз и водещ района към Единния общ пазар Европейски Съюз “, се споделя във втората точка.

Според източници на " Albanian Post ", за това упорстват Германия и Франция.

„ Тези две могъщи страни - стълбовете на Европейски Съюз, се споразумяха за политиката по отношение на Западните Балкани. Франция стои твърдо с Германия в нейната цел за възкръсване и цялостен триумф на Берлинския развой, до момента в който Германия поддържа твърдо Франция в нейната визия за внимателна политика на разширение към Западните Балкани.

Франция и Германия дадоха на Косово и Сърбия да се разбере, че до края на 2022 година желаят допустимо най-вече на практика съглашения сред двете страни, които разрешават сполучливото възкръсване на Берлинския развой ", написа още изданието.

Третата точка гласи, че " приемайки Косово като обособена политическа и правна действителност, Сърбия ще заеме пасивна позиция и повече няма да се опълчва на участието на Косово в интернационалните организации ".

Според източници на " Albanian Post ", прекъсването на съпротивата против участието на Косово в интернационалните организации е характерна и доста мощна молба към Сърбия.

След разяснение на тези точки, документът обяснява позицията на Европейски Съюз като цяло, както и на обособените страни във връзка с статута на Косово.

След второто съглашение за нормализиране на връзките, пет страни от Европейски Съюз ще се причислят към останалите страни от Европейски Съюз в признаването на Косово. Това ще разреши на Брюксел да третира участието на шестте страни от Западните Балкани като един блок “, се показва в документа.

Предвижда се и участие на Косово в интернационалните организации, което да премине през четири стадия, като се прави констатацията, че " пасивната позиция на Сърбия не взема решение дефинитивно казуса ".

Членството на Косово в Организация на обединените нации зависи от ветото на Русия в Съвета за сигурност. И до момента в който Европейски Съюз и Съединени американски щати не решат проблемите си с Русия, участието на Косово в интернационалните организации ще минава през разнообразни стадии ”.

Според предлагането, първата фаза е " Косово да стане член на Съвета на Европа ", втората планува " участие в Интерпол и ЮНЕСКО ". Трета фаза включва " начало на договаряния за присъединение към НАТО и кандидатстване за участие в Европейски Съюз ", а четвърта фаза - " участие в Организация на обединените нации ".

В края се изяснява какво получават Сърбия и Косово, в случай че подпишат съглашението и какви биха били следствията, в случай че не бъде реализирано съглашение.

Що се отнася до Косово, независимостта на страната ще бъде приета от пет страни от Европейски Съюз, което отключва вероятността за участие в НАТО и Европейски Съюз, до момента в който Сърбия получава забележителна финансова и икономическа помощ и " ще бъде приета като мощ, която е стопански и политически водач в района ".
Олаф Шолц и Албин Курти
„ Тъй като сега с Косово не работи даже визова либерализация и страната е на практика изолирана, като разследване от неприемането на съглашението документът акцентира цялостната изолираност на държавното управление на Курти като форма на напън, която би повлияла на живота на държавното управление “.

В случай, че Белград не одобри този проект, ще последва " икономическа и финансова изолираност ". В документа се показва също, че петте страни, които не признават Косово, в последна сметка ще изоставен Сърбия и ще се причислят към другите страни, които признаха Косово. Независимо от резултата, Европейски Съюз " ще приказва в един глас ", се акцентира още в текста.

След събитията в Украйна въпросът за единството на Европейски Съюз се трансформира в ахилесовата пета за Съюза, заради което Франция и Германия са отдадени на практическото, политическото и правното демонстриране на европейско единение. Следователно Сърбия е сложена в такова състояние, че при положение на опълчване ще загуби по този начин нужната икономическа и политическа помощ на Европейски Съюз и поддръжката на петте страни от Европейски Съюз.

Както се изяснява още първоначално, документът е макроперспектива, направен като план на пояснение на основна динамичност и не се занимава с съответни детайли или съглашения, които са били реализирани до момента в Брюксел.

От това, което дотук излиза наяве, Европейски Съюз и други западни дипломати желаят да приложат всички подписани съглашения, в това число за основаването на Алианс на сръбските общини (ЗСО), на което косовското държавно управление се опълчва.

Източници на " Albanian Post " удостоверяват, че без готовността на Сърбия публично да признае независимостта на Косово е доста мъчно да се реализира съглашение за ЗСО, което би осигурило по-голяма степен на автономност за косовските сърби. С други думи, диалозите по ЗСО могат да бъдат преместени в третата фаза на разговора, когато европейската вероятност на Сърбия и Косово стане осезаема. /БГНЕС

Тирана / Албания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР