Нов персонал ще търсят 16% от фирмите в област Търговище

...
Нов персонал ще търсят 16% от фирмите в област Търговище
Коментари Харесай

Фирмите в област Търговище ще търсят нов персонал през следващите 12 месеца

Нов личен състав ще търсят 16% от компаниите в област Търговище през идващите 12 месеца. Това демонстрират резултатите от второто за тази година анкетно изследване на потребностите на работодателите от работна мощ. То е било извършено в интервала сред 1 август 20 септември от Агенцията по заетостта, оповестиха от регионалната администрация. Заместник регионалният шеф Панайот Димитров е управлявал съвещанието на Постоянната комисия по претовареност към Областния съвет за развиване на област Търговище. Запазва се наклонността за търсене на медицински експерти, водачи и инженери, излиза наяве от изследването.

Намаляват доста потребностите от служащи без подготовка (от 495 неквалифицирани служащи през първото изследване на 159 по време на настоящото), като от тази група ще се търсят общи служащи, куриери и носачи.
Нараства обаче делът на работодателите, които имат желание да обезпечават непрекъсната претовареност за сметка на сезонната и краткосрочната работа, а това обрисува удобна вероятност пред регионалната стопанска система. Най-дефицитни се оказват специалности, които са нужни за облекчаване на потребностите в конфекционното произвеждане, хранително-вкусовата индустрия и други индустриални производства. Нараства потребността и от стопански експерти. За 18.1% от компаниите е мъчно да се намерят икономисти, до момента в който през предходното изследване за 4.6% от компаниите е било мъчно да намерят действен счетоводител.
Бизнес-очакванията по повод наемането на висшисти за след три до пет години не са толкоз оптимистични, както през първото проучване, защото плануваният брой наети лица понижава.

Потвърждава се изводът от първото за годината изследване, че икономическите субекти от област Търговище ще имат по-големи потребности от експерти със приблизително обучение, в сравнение с с висше, като съответните потребности дават отговор на профила на регионалната стопанска система.

В същото време мъчно ще се реализира съответно в количествено отношение предложение на нужния брой експерти заради голям брой аргументи, измежду които е влошаващата се демографска картина и ниската мотивация на учащите се в прогимназиален стадий да продължат образованието си в професионалните гимназии.
Прави усещане, че експертите от региона на осведомителните и информационните технологии са изместени като най-предпочитани от административните и икономическите експерти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР