Нов оптичен чип може да предава данни със скорост, равна

...
Коментари Харесай

Чип може да предаде целия интернет трафик за секунда


Нов оптичен чип може да предава данни със скорост, равна на тази на целия интернет (снимка: CC0 Public Domain)

Отново бе строшен върхът за скорост в предаването на данни благодарение на един източник на светлина и оптичен чип. Изследователи реализираха невероятна скорост от 1,84 петабита в секунда (Pbit/s), съвсем два пъти повече от световния интернет трафик за една секунда.

Трудно е да се даде оценка каква експедитивност е 1,84 петабита в секунда; 1 петабит е милион гигабита. Подобна връзка е над 20 пъти по-бърза от ESnet6, най-бързата мрежа в света, употребена от учени от разнообразни институти като НАСА.

Още по-впечатляващ е фактът, че този нов връх за скорост е подложен благодарение на един източник на светлина и един оптичен чип. В чипа се излъчва инфрачервен лазер, формирайки нещо, което се назовава „ честотен гребен “ – той разделя светлината на стотици разнообразни честоти или цветове.

След това данните могат да бъдат кодирани в светлината посредством модулиране на амплитудата, етапа и поляризацията на всяка от тези честоти. Накрая светлината се рекомбинира в един лъч и той бива предаден през оптично влакно.

В опита откриватели от Техническия университет на Дания (DTU) и Технологичния университет Чалмърс са употребявали система за предаване на данни при 1,84 Pbit/s, кодирани в 223 канала с друга дължина на вълната, по оптично влакно с дължина 7,9 км. Самият кабел е съдържал 37 обособени ядра.
още по темата
За информация, световната честотна лента на интернет е оценена на съвсем 1 Pbit/s, което значи, че тази система евентуално може да се оправи с всичкия интернет трафик едновременно.

Но новият чип надалеч не е завършил с чупенето на върхове, съгласно екипа. Използвайки изчислителен модел за мащабиране на капацитета за предаване на данни на системата, откривателите настояват, че в последна сметка тя ще може да доближи впечатляващи скорости до 100 Pbit/s.

„ Нашето решение е мащабируемо – както във връзка с основаването на доста честоти, по този начин и във връзка с разделянето на честотния гребен на доста пространствени копия и по-късно оптичното им увеличаване и потреблението им като паралелни източници, с които можем да предаваме данни “, разяснява професор Лейф Кацуо Оксенльове, водещ създател на проучването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР