Нов опит за въвеждане на задължително предучилищно образование от 4-годишна

...
Нов опит за въвеждане на задължително предучилищно образование от 4-годишна
Коментари Харесай

Нов опит за задължително образование за 4-годишните

Нов опит за въвеждане на наложително предучилищно обучение от 4-годишна възраст ще създадат ръководещите. С промени в Закона за държавния бюджет за следващата година се предлага обезпечаването до 10 млн. лв. с тази цел, както и да се заплащат таксите на част от децата.

С текстовете, импортирани от депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", обаче не се вкарва непосредствено задължението да се посещава забавачка от 4-годишна възраст. Това предложение би трябвало да пристигна от Министерския съвет до два месеца след обнародването на закона за бюджета. То би трябвало да включва смяна на Закона за учебното и предучилищното обучение, в който сега е записано, че предучилищната е наложителна от 5-годишна възраст.

Не е ясно за какво депутатите, които по принцип би трябвало да оферират закони, и които единствени могат да ги одобряват, сами не предложат промените в закона, които трансферират на Министерския съвет.

Въпреки че сега няма обвързване за вървене на градина от 4 години, в текстовете, препоръчани от народните представители към финансовия закон, се приказва за такова обвързване и неговото застраховане с 10 млн. лв., които би трябвало да дойдат от повишени доходи от акцизи.

Мярката беше оповестена преди към две седмици от ръководещата коалиция. Тогава с изключение на за парите за детска градина и такси за нея за 4-годишните, беше обявено, че ще се сътвори фонд от 70 млн. лв. за построяването на нови забавачки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР