Нов опит за съставяне на правителство в 48-то Народно събрание.

...
Нов опит за съставяне на правителство в 48-то Народно събрание.
Коментари Харесай

Какви са шансовете за съставяне на кабинет при връчването на втория мандат

Нов опит за сформиране на държавно управление в 48-то Народно заседание. На 3 януари президентът Румен Радев връчва втория мандат на " Продължаваме промяната ".

Празничните дни завършиха и стартира гореща политическа седмица. Нноминацията за министър-председател на " Продължаваме промяната " учен Николай Денков ще пристигна тук на " Дондуков " 2, с цел да получи от президента втория мандат за сформиране на държавно управление, предава

Още преди ваканцията той стартира диалози с останалите партии за правене на декларация по цели, която да бъде гласувана в Народното събрание. Идеята е по този начин да стане ясно има ли поддръжка за държавно управление на малцинството с Демократична България. Очаква се договарянията да п родължават в идващите дни. Засега е изрично ясно – ГЕРБ и Възраждане няма да поддържат.

Първите задания пред депутатите също към този момент са на хоризонта. Сред тях се заформя и тематиката за Газпром, като се появиха опасения, че може да се наложи страната ни да заплаща съществени неустойки, а фактурата да пристигна още в края на януари.

Часове преди връчването на първия мандат поддръжката остава неразбираема, а шансът за триумф под въпрос. Според Ивайло Мирчев самата декларация е съвсем конкретизирана. " Приоритетите са ясни. Не мисля, че крайъгълния камък е декларацията.

Важна е политическа поддръжка и състав на Министерски съвет ", сподели той. Десислава Атанасова пък дефинира шанса за кабинет като нисък. " Според мен е безусловно неприемливо тези цели да бъдат гласувани в пленарна зала при изискване, че няма управническо мнознство, което да стои зад едно бъдещо държавно управление ", счита тя.

Методи Байкушев от Политическа партия споделя, че болшинството в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи е отказало да води диалози, тъй че не вижда как държавно управление на млацинството може да работи.

От „ Възраждане ” също изпратиха позиция, която остава непроменена: ”Най-доброто решение за България са предварителни парламентарни избори ". Преди този сюжет обаче, ГЕРБ виждат късмет в третия мандат.

Но още веднъж обявиха, че той би трябвало да отиде при Демократична България . " Третият мандат е в доста огромна степен хазартен, той е спешен, по тази причина нашата цел е втория ", разяснява Мирчев.

Разговори за министри към момента не е имало, безапелационни са от Демократична България. В същото време друга тематика излезе на дневен ред, откакто съветският президент Владимир

Путин издаде декрет за опция за заплащане към " Газпром " във валута друга от рубли. За Делян Добрев този декрет няма отношение към нашата страна. " Издал го е сигурно тъй като желае да усили продажбите на газ, които за тази година са спаднали на половина ", допусна той.

Според ГЕРБ обаче остава в действие заплахата да получим фактура за неустойки за сума от 1 млрд евро . Като това по думите им се чака на 27 януари. А за това упрекват държавното управление на " Продължаваме промяната ".

" Имаме необичайно и невиждано поведени на български политици. Говорят, че българско държавно сдружение ще загуби арбитраж с непозната страна. Аз такова нещо в никакъв случай не съм чувал.

Такова държание демонстрира цялостна непросветеност и безнаказаност. Няма вид при който недоставени количества да бъдат платени, няма такава логичност ", счита Байкушев.
Демократична България са на същата позиция.

" Трябва да спре политическото говорене, тъй като това може да навреди на ползите на България. Ние сме длъжеи да защититим нашия народен интерес. И нещо доста значимо - не България спря доставките на газ, а Русия ", съобщи Мирчев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР