Нов обрат по Плана за възстановяване - кабинетът има намерение

...
Нов обрат по Плана за възстановяване - кабинетът има намерение
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Енергийната ни система трябва да е по-малко зависима от газа

Нов поврат по Плана за възобновяване - кабинетът има желание Планът да бъде още веднъж редактиран. Идеята да построяваме парогазова централа, посредством която да заместим част от въглищните централи в Маришкия басейн може да отпадне.

Българският План за възобновяване към момента не е утвърден от Европейска комисия поради противоречивите политики в два бранша - енергетика и правораздаване. Затова през декември България изиска пролонгация по договарянията.

"Разумно е да се откажем от парогазовата централа, видяхме какъв брой са уязвими енергетиките на Европейски Съюз, когато се увеличи цената на газа. Ние би трябвало да се предпазим освен то взаимозависимост от съветски газ, а и по принцип енергийната система да е по-малко подвластна от газ. Трябва да се премисли каква е ролята на газа в европейския преход ", съобщи пред Бизнес.БГ по Българска национална телевизия Юлиан Попов, ръководител на борда на Европейския институт за успеваемост на постройките, политически консултант на Европейската климатична фондация.

Изградените парогазови централи могат да са дребни и да имат основно балансираща роля поради нарастването на възобновимата сила

"ЕК бърка доста съществено в главната си режисура за това, че газът е преходно гориво. Не е преходно гориво и това се оказва от самата процедура, а не от желанието на зелени деятели. Виждаме, че затварянето на въглищни централи не води до повишението на произвеждане на електричество от газ ", акцентира специалистът.

Преработването на боклуци също е вид, само че те създават доста дребна част от електрическата енергия.

"Има едно огромно комплициране на европейско ниво каква е ролята на водорода в бъдеще. Няма по какъв начин ние да прехвърлим една парогазова централа един ден да работи напълно на водород. Това би трябвало да е зелен водород и стопанската система на подобен преход просто не работи ", съобщи Попов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР