Нов независим доклад на Baringa Partners – най-голямата консултантска компания

...
Нов независим доклад на Baringa Partners – най-голямата консултантска компания
Коментари Харесай

Експерти: България спешно трябва да разработи нова енергийна стратегия с фокус върху природния газ


Нов самостоятелен отчет на Baringa Partners – най-голямата консултантска компания в региона на енергетиката в Европа, съ-финансиран от Shell, показва незабавна нужда България да създаде нова енергийна тактика за 2030 година, която включва по-значима роля на природния газ в енергийната система на страната. Докладът разкрива, че без нов метод, отчитащ смисъла на природния газ, страната рискува да изостане от съседите си и да не успее да реализира задачите си по отношение на изменението на климата за 2030 г.

Докладът на Baringa е един от първите качествени цялостни разбори на пазарите на газ и на електрическа енергия в източноевропейска страна. Той акцентира вероятната роля на природния газ за решение на енергийната трилема: реализиране на декарбонизация, поддържане на сигурност на доставките и обезпечаване на налична сила. Той също приканва българското държавно управление, което сега извършва Председателството на Съвета на Европейския съюз, да одобри обстоен проект за преход на досегашния енергиен микс към природен газ, да организира ефикасни пазарни промени, да извърши подбрани вложения в инфраструктурата, целящи диверсификация на доставките и равнопоставеност сред природния газ и електрическата енергия.

България към този момент е подхванала действия за повишение на сигурността на снабдяването си с природен газ и за поощряване на локалния рандеман през последното десетилетие, демонстрира още отчетът. Страната регистрира добър прогрес по задачите си по отношение на изменението на климата за 2020 година, опирайки се на забележителните си хидроенергийни и нуклеарни мощности, и засиленото развиване на ВЕИ. Данните обаче сочат, че стъпките към пазарна либерализация не са толкоз бързи или ефикасни, колкото биха могли да бъдат, пазарът остава мощно съсредоточен, и природният газ играе релативно дребна роля в електропроизводствения микс.

Анализът на Baringa акцентира основната роля, която природният газ може да играе в енергийното бъдеще на България и по пътя към декарбонизация, явявайки се налично и несметно гориво, което може в комбиниране с ВЕИ да обезпечи гъвкаво доставяне с сила. Освен това в отчета се показва, че природният газ може да бъде изключително ефикасен за декарбонизацията на топлинната сила, като стане една по-евтина опция на цялостната електрификация. Докато обаче държавното управление в България обмисля стратегическата си устременост в националната енергийна тактика до 2030 година, Baringa се притеснява, че на природния газ не се отделя цялото внимание, което той заслужава.

„ Ясно е, че на природния газ е отделяно прекомерно малко внимание от държавното управление и енергийния отрасъл в България. Кризата с Украйна от 2009 година обаче образно сподели уязвимостта на България при енергийните доставки, разчитащи на съгласуваност със прилежащи страни. Държавното управление стартира да регистрира, че за България има действителна опция да развие доставките си на природен газ в идващите години и да замести въглищата, на които е разчитала дълго време за рандеман на евтина сила. Смятаме, че използването на ограниченията, посочени в отчета, ще освободи капацитета на природния газ в България “, отбелязва Джаеш Пармар, сътрудник, отговарящ за енергетиката и ресурсите в Baringa Partners.

 „ Ние сме надълбоко уверени в основната роля, която природният газ ще изиграе в реализирането на енергийния преход в България и поддържаме самостоятелния отчет на Baringa. ", разяснява на собствен ред Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България

Shell се съгласява с резултатите от изследването, което демонстрира, че пазарът на природен газ в България има капацитет да обезпечи един по-евтин път към декарбонизирано бъдеще, в сравнение с в случай че насочеността бъде единствено върху възобновимите енергийни източници. Това освен ще помогне на България да реализира задачите си във връзка с климата, само че и ще обезпечи по-евтина опция за потребителите. Сега, когато Европа гледа към България като Председател на Съвета на Европейски Съюз, има опция българското държавно управление да бъде водач в района, добавя тя

Въз основа на съдържащия се в него разбор, отчетът на Baringa предлага следните рекомендации на държавното управление на България:

Пълно включване на заинтригуваните страни в газовия бранш (включително браншови сдружения и НПО), при създаването на енергийната тактика.

Придвижване на промените на енергийния пазар, ползвайки достиженията на правото на Европейски Съюз за подробни инструкции.

Използване на процедури за ръководство на натоварването, с цел да се разкрие пазарен достъп до главните трасета за импорт, запълнени на 90% по контракти при ангажимент за транспортирай-или-плащай (ship-or-pay).

Инвестиции в нови междусистемни връзки, съответно междусистемна връзка Гърция-България, за достъп до газ по Южния кулоар и импорт на полутечен природен газ през Гърция.

Активни дейности за увеличение на потенциала на съществуващата междусистемна връзка с Румъния посредством нараснала компресия от румънските сътрудници.

Прилагане на регулаторни промени, тъй че природният газ да може действително да се конкурира с електричеството при потребителите на топлинна сила, например посредством анулация или понижаване на заплащанията от газовия бранш (операторите на газопреносни мрежи) към Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР