Нов натиск тласка надолу акциите на банковия сектор на Атинската

...
Нов натиск тласка надолу акциите на банковия сектор на Атинската
Коментари Харесай

Нов натиск върху акциите на банките на Атинската фондова борса

Нов напън тласка надолу акциите на банковия бранш на Атинската фондова борса, оповестява " Катимерини ", представен от Българска телеграфна агенция.

Днес общият показател на борсата спадна с 2,74 % и към 12:30 беше 630,93 единици. Към същият час банковият показател означи загуби от 7,64 % и спадна до 498,39 единици.

Акциите на банка " Пиреос " спаднаха с 12,41 %, на " Юробанк " - със 7,38 %, на Националната банка - с 4,94 %, а на " Алфа банк " - с 4,39 %.

В коментар " Катимерини " показва, че огромният спад в цената на акциите на банките е посочил техните недостатъци, само че и в същото време изцяло са били подценени позитивните детайли. На първо място, банките са минали сполучливо стрес тестванията, осъществени от Европейската централна банка през май. Освен това, съгласно данни от първото шестмесечие, главните банки имат доста висока финансова адекватност - 18,5 % за " Алфа банк ", 16,2 % за Националната банка, 14,8 % за " Юробанк " и 13,6 % за банка " Пиреос ".

За банка " Пиреос ", която претърпя най-сериозни загуби на борсата, " Катимерини " разяснява, че макар подозренията за способността й да емитира на търпима цена облигации от вид Tier II до края на годината, както се е заела пред Единния контролен механизъм (SSM) на ЕЦБ, тези капитали не са й нужни директно, а единствено като отбрана против възможни бъдещи опасности.

Сред другите позитивни данни " Катимерини " показва постоянния растеж на депозитите, които са се нараснали с 11 милиарда евро от началото на 2017 година и доближават до 131,5 милиарда. Освен това съмненията на борсата и повдигането на рестриктивните мерки върху тегленията не са повлияли отрицателно върху депозитите.

Въпреки запасите на вложителите, междубанковият пазар е отворен за гръцките банки, заради което кредитирането им от изключителния механизъм за ликвидност (ELA) на централната банка на Гърция понижава непрестанно.

Сред позитивните детайли вестникът показва още подобряването на макроикономическата среда, позитивния напредък на стопанската система и намаляването на безработицата.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР