Нов музей в Япония разкрива потресаващата истина за смелите пилоти,

...
Нов музей в Япония разкрива потресаващата истина за смелите пилоти,
Коментари Харесай

Последното писмо на камикадзето

Нов музей в Япония разкрива потресаващата истина за „ смелите ” водачи, жертвали живота си в името на Императора през Втората международна война

Много е евентуално да сте чували думата „ Камикадзе ” в миналото през живота си. Вероятно я асоциирате с боен аероплан от Втората международна война, който в самоубийствена последна задача се блъска в американски транспортен съд някъде в Тихия океан. Вероятно обаче напълно не я свързвате с 16-годишен юноша, който ридае в бункера, затрупан с чаршаф в последната си нощ на планетата. И несъмнено не с гимназисти, които галят малко кученце единствено няколко часа преди да се блъснат в самолетоносач.

Това обаче са същинските лица на камикадзетата от Втората международна война. В специфичен музей, помещаващ се в някогашната авиационна база в Чиран, намиращ се на остров Кюшу, има стотици писма на младежите, трансформирали се в самоубийци в името на Япония. Писма и фотоси, някои адресирани към родителите им, някои към децата им, написа .

Най-младията водач - 16-годишният Ясуо Танака, умира на 11 май 1945 година Неговият аероплан - практическа бомба с крила и мотор, е пуснат от различен аероплан - без колесници, тъй като просто в задачата не е било планувано да се върне.
 Стотици са фотосите на водачите, жертвали живота си в името на Императора. Историите им са покъртителни
Торао Като - 18-годишен, написа последното си писмо в нощта преди да се блъсне в транспортен съд. „ Скъпа майко, апелирам те живей дълъг живот, изпълнен с наслади ”.

Най-възрастното камикадзе - 32-годишният полковник-лейтенант Йошио Итсуй, оставя жена си вдовица, а трите си деца - полусираци. В специфична книга, издадена от музея, може да се прочете и неговото последно писмо до най-малкия му наследник.

„ Работи интензивно и апелирам те, порасни да бъдеш един извънреден японски мъж и наследник на Императора ”, написа той.

Синът му обаче в никакъв случай не прочита писмото. Когато брачната половинка на водача научава за гибелта му, изпада в тежка меланхолия. Тялото  ѝ стопира да създава кърма и дребното момченце умира 4 месеца по-късно от недохранване.
 Възстановка на базите, където за последно са спяли камикадзетата - безусловно часове преди да се блъснат със аероплан в кораб
Снимка на младо камикадзе, което гали кученце, е един от най-покъртителните експонати в музея. Средната възраст на водачите е сред 17 и 19 година Повечето от тях влизат в армията едвам на 14 - надалеч преди въобще да се появи концепцията за самоубийствените офанзиви.

Те даже не са подозирали каква орис ги чака още преди да навършат пълноправие. Петимата младежи от фотографията с кученцето умират всички на 27 май 1945 година



Камикадзе

Думата е композиция от две други японски думи. „ Ками ”, което значи „ божествено ” и „ Казе ”, което е вятър. С други думи самоубийците са били наричани „ възвишен вятър ” от своите събратя. Историята на термина може да се наблюдава чак до 1281 година, когато голям и мощен ураган потапя монголския флот, запътил се към слабозащитената Япония.

През Втората международна война тези воини са били известни още и като „ токко ” - водачи със „ специфична офанзива ”.
 Кабината на самолетите, най-вече употребени за камикадзе офанзиви през Втората международна война
Общо 1036 деца  и мъже стават част от самоубийстввените задачи. Но жертвите от страна на американския флот, който те атакуват, са доста повече. 40% от 12-те хиляди бойци, изпратени да се бият от Съединени американски щати в борбата за Окинава, умират точно при камикадзе офанзиви. А сходни дейности не са били присъщи за японците единствено по въздух.

Може би най-известната „ задача ”, в случай че може по този начин да се назова тя, която приключва с всеобщо самоубийство, е от борбата за остров Сайпан в Тихия океан. Знаейки, че няма по какъв начин да победят американските войски, които ги превъзхождат неведнъж, японският пълководец дава последна задача на подчинените си. И 4000 японци се втурват в атака към американските позиции. Всички умират.

Може би поради всичко това напълно не е инцидентно решението да се направи опит войната с Япония да бъде прекъсната допустимо най-бързо. Едва 3 месеца откакто в самоубийствена офанзива умират петте деца от фотографията с кученцето, две атомни бомби са пуснати над два основни града в Япония. С това противоречиво и до през днешния ден деяние, след което умират над 190 000 индивида, японският император подписва документа за безусловна капитулация. Още се приказва, че в случай че “Малкото момче ” и „ Дебелакът ” не бяха пуснати надлежно на 6 и 9 август, войната сред Съединени американски щати и Япония щеше да продължи още най-малко десетилетие. А историите с последни писма на младежи към родителите си, нямаше да са общо 500-1000, а може би десетократно повече.
 Американският военачалник Дъглас МакАртър взима решението да унижи считания за Господ японски император Хирохито, в името на който умират камикадзе водачите. Умишлено американският военачалник стои повърхностно до явно по-ниския Хирохито. Фотосът е от края на август 1945 г.
 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР