Нов музей и природозащитен център в Мексико, посветен на опазването

...
Нов музей и природозащитен център в Мексико, посветен на опазването
Коментари Харесай

Мексикански музей представи очарователния застрашен саламандър аксолотл

Нов музей и природозащитен център в Мексико, отдаден на опазването на сериозно застрашения саламандър аксолотл, притегля вниманието към завладяващата история на това земноводно, което е заинтригувало както учените, по този начин и необятната общност.

С впечатляващата си дарба да се самолекуват, саламандрите аксолотл, са показани в изложбата, открита в събота, в зоопарка Чапултепек в Мексико сити.

Центърът има за цел да увеличи осведомеността за това животно, което произлиза единствено от Мексико и което понижава в дивата природа заради съществени закани за естествената му среда.

В продължение на десетилетия откривателите се удивляват на това по какъв начин аксолотълът може да регенерира ампутирани крака и повредени телесни тъкани, даже сърцето и мозъка си. Учените са документирали и способността му да диша с бели дробове и хриле, както и да всмуква О2 през кожата си, което го прави изключително уязвим към нечисти води.

" Те са едни от дребното животни, които могат да регенерират кожата, мускулите, костите, кръвоносните съдове, нервите, сърцето, мозъка си ", споделя Фернандо Гуал, началник на отдела за запазване на дивата фауна в зоологическата градина.

" Изключително значима част от това пространство е екологичното обучение ", споделя Гуал за експонатите, работилниците и лабораториите на новия музей.

Според легендата на ацтеките обезвереният бог-бунтовник Ксолотл се трансформира в аксолотл, с цел да се скрие и да избегне жертвоприношението от своите събратя богове. Той въпреки всичко е открит, хванат и погубен. Саламандрите са били съществена част от банкетните трапези на ацтекските крале.

Макар че аксолотълът, който се среща в южния квартал Ксочимилко в Мексико сити, е изключително прочут, Гуал показва 16 други типа аксолотл, които също се срещат в Мексико, като всеки от тях е " като дипломат на влажните зони ".

Някога аксолотълите са процъфтявали в калните канали на Ксочимилко, единствената останала част от тогавашната обширна система от водни пътища, сходни на Венеция, датираща от времето на ацтеките. Но разрастването на града, нечистата вода и неместни риби, които имат усет към младите аксолотли, са довели до съвсем цялостното изгубване на саламандрите, сочат резултати от изследванията на популацията.

Въпреки това, съгласно Гуал, в Ксочимилко към момента се намират близо 11 % от биоразнообразието на Мексико, а 370-те типа земноводни в страната я подреждат на 5-то място в света.

Когато музеят отваря порти за първите си гости, статутът на звезда на аксолотл се вижда елементарно.

" Истината е, че съм доста, доста, доста, доста разчувствуван, че ще мога да видя по какъв начин се хранят, по какъв начин живеят, просто какви са ", възхити се посетителят Фернандо, който отхвърли да назове семейството си, само че сподели дребна татуировка на аксолотл на ръката си. /БГНЕС, Сабах

Мексико Сити / Мексико
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР