Нов модел влак стрела, който ще влезе в експлоатация преди

Нов модел влак стрела, който ще влезе в експлоатация преди ...

В Япония счупиха рекорда за най-бърз влак – 360 км/ч.


Нов модел влак стрела, който ще влезе в експлоатация преди Олимпийските игри в Токио 2020 г., достигна рекордна скорост от 360 километра в час при изпитание, обявиха от оператора Central Japan Railway Co, цитиран от "Блумбърг".

Моделът N700s е първият по най-натоварената линия в Япония за последното десетилетие. Влакът е по-лек и използва по-малко енергия от настоящите, също така има допълнителни характеристики за безопасност в случай на земетресение.

Рекордът беше постигнат в петък вечерта на отсечката Майбара-Киото. Това е най-бързо развиваната скорост на пътнически влак в японската система от високоскоростни влакове Шинкансен, въпреки че влакът се очаква да се движи с максимална скорост от 285 километра в час, когато влезе в експлоатация.

Операторът е похарчил 240 милиарда йени (2,2 милиарда долара) за въвеждането на този модел. Тестовете с максимална скорост ще продължат до средата на юни.

Дебютът на влака стрела в Япония е на Летните олимпийски игри в Токио през 1964 г. Влаковете са известни със своята надеждност и безопасност. Central Japan Railway Co се надява да продаде от новия модел влакове на Тексас и Тайван.

Друга японска компания, East Japan Railway Co, в момента тества Alfa-X, който ще се движи с 360 километра в час, когато бъде въведен в експлоатация през 2030 г. по линията Токио-Хокайдо.

Източник: cross.bg