Нов модел на реформа в здравеопазването се обсъжда в момента

...
Нов модел на реформа в здравеопазването се обсъжда в момента
Коментари Харесай

Кирил Ананиев представи идеите си за нов модел на реформа в здравеопазването ​

Нов модел на промяна в опазването на здравето се разисква сега в НДК. Публичният спор за нужните промени в бранша стартира предходната есен. Сред обсъжданите хрумвания е частни застрахователни фондове да се конкурират със здравната каса.

Преди минути здравният министър Кирил Ананиев показа концепциите си за новия здравноосигурителен модел под надпис " Нов път в опазването на здравето ". Според министъра на първо място здравната система би трябвало да остане солидарна.

Върви се към демонополизация на Здравната каса, ще има частни фондове, като всеки ще може да избере къде да отиват парите му. Здравната вноска остава 8%. Предвижда се да има гаранционен фонд, при положение, че частният фонд изпадне в неплатежоспособност. Новият здравен модел би трябвало да обезпечава надзор върху качеството и да подсигурява налични услуги.
Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Това, което предлагам, не е извънредно решение. Ще доклада всички опасности и оферти, с цел да внеса в Народно събрание най-хубавия модел за пациента и здравната система. Да задържим нашите експерти в нашата страна, да има по-доволни хора в здравната система. Това е система за бъдещите генерации и не желая да натрапвам силово и административно един или различен вид.

Резерви към показаните хрумвания имат застрахователите. На кръглата маса през днешния ден специалисти ще дискутират преимуществата и минусите на вероятните промени. Присъстват представители на Народното събрание, държавното управление, съсловни и пациентски организации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР