Нов милиардер се e появявал на всеки 30 часа след

...
Нов милиардер се e появявал на всеки 30 часа след
Коментари Харесай

Нов милиардер на всеки 30 часа

Нов милиардер се e появявал на всеки 30 часа след началото на пандемията COVID-19, a близо милион могат да изпаднат в последна беднотия с почти същата скорост през 2022 година Това демонстрират статистическите данни, оповестени неотдавна от организацията, решаваща проблемите на бедността и свързаната с нея неправда Oxfam, оповестява CNBC.

До март 2022 година в света има с 573 милиардери повече, в сравнение с през 2020 година, когато е почнала пандемията, сподели световната благотворителна организация в къса информация, оповестена в първия ден от срещата на върха на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. Това се равнява на един нов милиардер на всеки 30 часа съгласно Oxfam.
Според други данни на организацията 263 милиона души могат да бъдат тласнати в крайни равнища на беднотия през 2022 година заради пандемията, възходящото световно неравноправие и растящите цени на храните, които бяха изострени от войната в Украйна. Това е еквивалент на близо милион души на всеки 33 часа, споделя Oxfam.
Организацията уточни, че към март милиардерите питежават общо 12,7 трил. $. През 2021 година благосъстоянието на милиардерите представляваше еквивалент на близо 14% от международния БВП на Съединени американски щати.
Непредвидени последствия от пандемията
Според Oxfam, благосъстоянието на милиардерите в бизнеса с храни и сила е повишено с 453 милиарда $ през последните две години, което се равнява на 1 милиарда $ на всеки два дни.

Например хранителният колос Cargill е една от четирите компании, които управляват повече от 70% от международния селскостопански пазар.

Корпорацията, благосъстоятелност на семейство Каргил, генерира чист приход от близо 5 милиарда $ предходната година - най-голямата облага в историята си. Сега единствено в фамилията на каргил има 12 милиардери, по отношение на осем преди пандемията.
Междувременно Oxfam съобщи, че пандемията е основала 40 нови милиардери във фармацевтичния бранш. Милиардерите са тези, които са спечелили ваксини, лекувания, проби и персонални защитни средства.
За да предотврати даже по-голямо неравноправие в благосъстоянието и да поддържа хората с възходящи разноски за храна и сила, Oxfam предложи на държавните управления да наложат еднократни налози на взаимност върху пандемичните непредвидени облаги на милиардерите.
Прекратяване на „ спешна облага “?
Благотворителната организация предложи държавните управления да сложат завършек на „ спешната облага “, като вкарат краткотраен налог върху облагата. Той би трябвало да се равнява на 90% от върху непредвидените доходи, генерирани от огромните корпорации във всички браншове.

Oxfam също по този начин предложи непрекъснат налог, с цел да овладее изключителното благосъстояние, монополната власт и по-високите въглеродни излъчвания, създавани от свръхбогатите.

В него се споделя, че годишен налог върху благосъстоянието, започващ от 2% за милионери и 5% за милиардери, може да генерира 2,52 трлн. $ годишно. Това би било задоволително, с цел да извади 2,3 милиарда души от бедността, да направи задоволително ваксини за международното население, както и да обезпечи универсални здравни грижи и обществена отбрана за тези, които живеят в страни с ниски и по-ниски от междинните приходи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР