Нов междуведомствен съвет ще изготвя национални списъци на корумпираните по

...
Нов междуведомствен съвет ще изготвя национални списъци на корумпираните по
Коментари Харесай

Асен Василев ще ръководи писането на черни списъци на корумпираните

Нов междуведомствен съвет ще изготвя национални описи на корумпираните по сходство на американския закон " Магнитски ", оповестява БНР. Националното радио разполага с готвен от ръководещите проектозакон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната.

Идеята е отпред на междуведомствения съвет, който ще брани страната от опасности за икономическата и финансовата система, да застане финансовият министър Асен Василев. В него ще влизат още заместник-министрите на правораздаването, външните и вътрешните работи, на стопанската система и промишлеността, зам.-директорите на Национална агенция за приходите и ДАНС. Той ще бъде съвещателен орган към Министерския съвет.

Законопроектът е бил обсъждан на финансовите експертни препоръки при финансовия министър Асен Василев, гласи информацията на БНР.

Предвижда се да бъдат основани национални описи - на лицата и обвързваните лица, за които има събрани данни, че употребяват с незаконни цели високотехнологични продукти; правят злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана активност на капиталови медиатори или пък се пробват да трансферират посредством български банки средства с непостоянен генезис, както и злоупотреби със средства на Европейски Съюз.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални листата ще е съображение за започване на инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията, и най-важно - лишаване на нелегално добито имущество. Замразяване на активи, на действия и прекъсване на осъществяването на контракти може да става и без да има постановена присъда.

Изрично е указано, че в случай че основател или ръководител на политическа партия и коалиция бъде включен в " черен лист ", на групировката няма да се дава държавна дотация.

Новият орган ще има достъп до банкова, комерсиална, държавна или служебна загадка.

Засега проектозаконът няма утвърждение на съдружните сътрудници, твърди БНР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР