Нов механизъм за финансиране на болниците в периода на кризата

...
Нов механизъм за финансиране на болниците в периода на кризата
Коментари Харесай

Режат 15% от парите на болниците до края на извънредното положение


Нов механизъм за финансиране на лечебните заведения в интервала на рецесията с COVID-19 оферират ръководещите, съобщи БГНЕС.

„ За този интервал финансирането се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните сътрудници изобщо, и от извънболничната помощ, и от денталната. Защо 85%? Защо не 100%? Направена е преценка, че лимитирането в активността би следвало да докара до някакъв детайл на икономисване от клиничните пътеки, поради събитието, че в действителност не е осъществявана действителна здравна активност в тези лечебни заведения ”, изясни в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов, където взе участие в дебатите по актуализацията на държавния бюджет.

Горанов бе безапелационен, че новият модел е координиран с Българския лекарски съюз (БЛС) и следва да бъде въведен след преподписване на Националния рамков контракт (НРД). В момента тематиката се разисква и на съвещание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„ По този метод ще се подсигурява действието на лечебните заведения и краткотрайно ще се дерогира (частично анулира – бел. ред.) правилото, на който всекидневно действат договорните сътрудници на НЗОК ”, изясни Горанов. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР