Нов кръст има отскоро православният храм Свети Георги в пловдивското

...
Нов кръст има отскоро православният храм Свети Георги в пловдивското
Коментари Харесай

Нов кръст на храма Свети Георги в пловдивското село Белозем

Нов кръст има неотдавна православният храм " Свети Георги " в пловдивското село Белозем. Той е дарен от локален човек, който от години живее в София, само че милее за родното си място. С негова помощ сега се подменя обшивката на църковното кубе.

Белозем, Раковски

Православната черква " Свети Георги " в Белозем е издигната след чирпанското земетресение през 1928-а година. Преди нея е имало различен храм, от който през днешния ден е останал единствено един камък. Църквата е построена с дарения и непринуден труд на локалните хора.
отец Петър: Дворът, в който се намира църквата, също е подаяние от хора от селото.
Хората от селото не престават и през днешния ден да оказват помощ на храма.
отец Петър: Аз съзнателно не загатвам имена,защото в евангелието е казано: каквото прави дясната ръка, лявата не би трябвало да знае, хората го дават от сърце.
Последното подаяние е направено преди към месец от локален човек, който живее в столицата.
отец Петър: Подари кръста, дава и материалите за обшивката, кръстът е направен в Украйна, ламарината за обшивката също е от Украйна, май има единствено в Троянския манастир и тук инсталирани такива кръстове.
В селото живеят православни християни и католици.
отец Петър: Много католици са дарявали и в доста връзки са ни помагали освен с дарения, каквото можем двата храма си оказваме помощ. Иван Тачев - кмет на с. Белозем: Ненапразно в герба на Белозем има и католическа, и православна черква, има и щъркели.
Част от щъркелите, с които е прочут Белозем, гнездят върху покрива на православната черква.
Иван Тачев - кмет на с. Белозем: Бяха 4 само че, не знам за какво останаха 3, само че отсам се измести гнездото на този дирек и на идващия.
След като се направи новата облицовка на църковното кубе щъркелите може и да се завърнат –надяват се локалните. И имат вяра,че кръста ще пази всички.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР