Нов кръг преговори между членовете на смесената Българо-македонска комисия започнаха

...
Нов кръг преговори между членовете на смесената Българо-македонска комисия започнаха
Коментари Харесай

Ще се разбере ли комисията София - Скопие за личността на Гоце Делчев?

Нов кръг договаряния сред членовете на смесената Българо-македонска комисия започнаха в София. Остава ли личността на Гоце Делчев противоречива тематика и ще бъде ли реализиран консенсус по останалите разлики - вижте повече от съпредседателите на комисията проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев, които гостуваха в студиото на " Още от деня ".

Основната тематика на днешното съвещание е била за наличието на учебниците по история в двете страни, като към момента не се е стигнало до общо единодушие.
Проф. Ангел Димитров: Разминаването е на първо място с тяхното противоречие с формулировката на самия Договор, че имаме обща история. Голямото противоречие за Средновековието е, че през 9 век се образува българската националност. Точно тук нашите сътрудници не желаят да одобряват нашата позиция, че се образува българската националност в територията на българската страна. Тук е най-сериозното разминаване.Проф. Драги Георгиев: Проблемът е в тълкуването на термина обща история. За Средновековието има разминаване в тълкуването на някои от процесите от професорите в нашата и в българската страна.
Ние не оспорваме образуването на тази българска националност, безапелационен е проф. Георгиев.

Според проф. Димитров, от лятото в комисията има ново напрежение, изразяващо се в явно отвращение на сътрудниците от Северна Македония да се работи по-интензивно и да се стигне до избрани резултати.

И още - ще бъде ли реализирано единодушие за личността на Гоце Делчев, вижте целия диалог във видеото!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР