Нов кръг от преговори по диалога между Белград и Прищина

...
Нов кръг от преговори по диалога между Белград и Прищина
Коментари Харесай

Нов кръг от преговори Вучич-Курти на 19 юли в Брюксел

Нов кръг от договаряния по разговора сред Белград и Прищина на високо политическо равнище в лицето на президента на Сърбия и министър-председателя на Прищина,, ще се организира в понеделник, 19 юли, съобщи представителят на Европейски Съюз Петер Стано.

На въпрос дали Европейски Съюз, като главен медиатор в договарянията сред Белград и Прищина, е определил дата за нова среща сред Вучич и Курти и дали в това време е имало прогрес в диалозите на техническо равнище, Стано сподели, че " има прогрес от среща до среща ".

" В понеделник висшият представител Борел ще бъде хазаин на следващия кръг на високополитическия разговор сред Белград и Прищина с поддръжката на. Тази среща ще се концентрира върху постигнатия досега прогрес и идващите стъпки в разговора, който е значим за Сърбия и Европейските вероятности на Косово ", сподели Стано, представен от РТС.

Отговаряйки на въпрос за напредъка, реализиран по време на предходния кръг по време на диалози сред Вучич и Курти, както и експертни делегации от Белград и Прищина, Стано означи, че разговорът е в " непрестанен развой ", фокусиран върху взаимно задоволително, правно обвързващо и всеобхватно съглашение за нормализиране на връзките ".

" Всяка среща, проведена от Европейски Съюз като медиатор, е дребна крачка напред. Няма оттегляне и това е значимо ", акцентира Стано.

Той добави, че крайната цел на всички срещи в границите на разговора е двете страни да се сближат и да реализират " консенсус и компромис " по нормализирането на връзките.

След предходния кръг от договаряния сред Вучич и Курти, който се организира в Брюксел на 15 юни, ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел разгласи, че до края на юли ще се организира поредна среща на най-висшите чиновници на Белград и Прищина.
 Европейски Съюз притиска Белград и Прищина за контракт Европейски Съюз притиска Белград и Прищина за контракт
Европейски Съюз като медиатор сред Белград и Прищина ще направи всичко допустимо да се стигне до съглашение сред двете страни преди края на манд...

Дипломатическите източници в Брюксел особено подчертаха значимостта на положителната подготовка за новата среща сред Вучич и Курти, с цел да се избегне сюжетът от предходната - двете страни да не са съгласни по нищо.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че има вяра, че разговорът с Прищина ще продължи през втората половина на месеца на най-високо равнище в Брюксел.

Той сподели пред ТВ Пинк: „ Ще се борим и ще се грижим за нашия народ, доколкото можем посредством интернационалната общественост “.

Президентът уточни, че сръбската и армията на Прищина са като " небето и земята " и че те не могат да бъдат сравнявани, тъй като не са едни и същи категории. Той сподели, че страната има положителни връзки с KFOR и благодари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за положителните послания и почитание към обсъжданото от тях, като акцентира, че задачата е да се резервира сигурността и развиването на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР