Нов кръг от консултации и последен опит за правителство в

...
Нов кръг от консултации и последен опит за правителство в
Коментари Харесай

БСП и „Продължаваме Промяната” проведоха консултации за нов кабинет

Нов кръг от съвещания и финален опит за държавно управление в 47-ия парламент. След като социалистите одобриха третата директория с мандата от президента в понеделник, през днешния ден те седнаха на масата за диалози с най-голямата политическа мощ - " Продължаваме Промяната”.

Като основа за договарянията ще служи признатата преди три седмици стратегия, удостовери при започване на срещата водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Левицата чака номинацията за министър председател да пристигна от " Продължаваме Промяната”. Целта е да се сформира постоянен кабинет с поддръжка на четирите обединения в някогашната към този момент коалиция – " Продължаваме Промяната”, Българска социалистическа партия, " Има подобен народ” и " Демократична България”.

Партията ще има 7 дни, с цел да уточни министър председател и още седмица за състав на бъдещия кабинет.

" Нямаме никакво желание да имитираме договаряния и да тупкаме топката в очакване на избори”, съобщи още Нинова.

Тя удостовери, че още през днешния ден левицата ще търси и останалите сътрудници за диалози и ще осведоми Политическа партия за резултатите от тях.

Премиерът в оставка Кирил Петков още веднъж съобщи, че на България ѝ би трябвало непоклатимост и не трябва да се стига до следващи предварителни избори. " В идващите месеци би трябвало да бъдат признати 22 законопроекта ", добави Петков.

След срещата Асен Василев съобщи, че двете партии не са обсъждали нито кой да бъде препоръчан за министър председател, нито каквито и да било други постове и назначения в Министерския съвет. Вътрешнопартийни диалози по тези тематики също не били водени.

" Колегите от Политическа партия сложиха едно искане – мандатът да бъде държан, колкото е належащо, с цел да бъде приетo антикорупционното законодателство, Законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да бъде определен за ръководител на комисията. На първия стадий от диалозите ще изслушаме всички искания”, съобщи на брифинг след диалога водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя добави, че направената към този момент управническа стратегия остава отворена за оферти и от Има Такъв Народ, защото те не участваха на събиранията по приемането ѝ. Преговорите с тях евентуално ще се състоят още в сряда, удостовери Нинова. От " Демократична България” сами поискали да са последните, с които левицата ще седне на масата.

По тематиката за бъдещите връзки на България с Русия Нинова съобщи: " В програмата е записано, че ще поставим старания за възобновяването им по дипломатически път, както и че България ще търси газ от всички снабдители, в това число и " Газпром”.

От Политическа партия декларирали, че ще предложат претендент за министър председател, когато е несъмнено, че възможното бъдещо държавно управление ще има поддръжката на 121 народни представители. " Уважаваме Петков за това, че направи крачка обратно и се отхвърли да премиерския пост в името на това да има правителство”, разяснява още Нинова. И заключи: " Ще беседваме с всички сътрудници. Ако се получи – получи, в случай че не – отиваме на избори”.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР