Нов кръг от експерименти за ядрен синтез за усъвършенстван свръхпроводящ

...
Нов кръг от експерименти за ядрен синтез за усъвършенстван свръхпроводящ
Коментари Харесай

Китай запали своето „изкуствено слънце“

Нов кръг от опити за нуклеарен синтез за модернизиран свръхпроводящ токамак (EAST), или „ китайско изкуствено слънце “, стартира този месец в Института по физически науки Хефей, заяви организация Синхуа във вторник, оповестява RT.
Според заместник-директора на института Сонг Юнтао, опитът е ориентиран към надграждане на спомагателната отоплителна система EAST, с цел да направи изкуственото слънце „ по-горещо “ и „ по-издръжливо “. Очаква се тестванията да продължат половин година.

Реакторът EAST е планиран да възпроизведе процеса на нуклеарен синтез, осъществен от слънцето. Откакто за първи път стартира да действа през 2006 година, EAST е отворена тестова платформа за китайски и интернационалните учени за осъществяване на опити, свързани с синтеза.

Той към този момент сложи няколко върха за дълготрайност на задържане на извънредно гореща плазма. През юни EAST реализира пикова температура от 288 милиона градуса по Фаренхайт (160 милиона градуса по Целзий), което е над 10 пъти по-горещо от слънцето.

EAST е един от трите съществени локални токамака, които сега се експлоатират в Китай. Той е част от оборудването за интернационален термоядрен пробен реактор, който ще стане най-големият реактор за нуклеарен синтез в света, когато стартира да работи през 2035 г. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР