Нов корпоративен данък може да набере около 10 милиарда евро

...
Нов корпоративен данък може да набере около 10 милиарда евро
Коментари Харесай

ЕК предлага нов корпоративен данък върху оборота на големите компании на единния пазар

Нов корпоративен налог може да набере към 10 милиарда евро годишно за подкрепяне финансирането на стимулиращите стопански проекти на съюза, като в същото време този налог ще възлиза на по-малко от 0,2% от оборота на огромните компании, които се възползват от единния пазар на Европейски Съюз, съобщи в понеделник представител на Европейската комисия(ЕК), предава Reuters, представена от БНР. 
Според проектът на Европейска комисия, очакващ утвърждение или промени от 27-те страни членки на Европейския съюз, Комисията ще заеме от финансовите пазари невижданите 750 милиарда евро, с цел да финансира разноски, ориентирани към възобновяване на стопанските системи, опустошени от коронавирусната рецесия.
В рамките на този проект са препоръчани няколко вероятни данъци за подкрепяне на изплащането на дълга, който ще бъде издаден от Европейска комисия, в това число концепцията за нов налог за единния пазар, който да влезе в действие през или след 2024 година. 
" В взаимозависимост от дизайна, без значение дали еднократна сума или такса, пропорционална на размера на компанията, или част от налога върху фирмената облага, ще могат да бъдат събрани към 10 милиарда евро годишно, без бъде наложена несъразмерна тежест върху всяка една обособена компания ", съобщи представител на Комисията.
Според него " 10 милиарда евро са по-малко от 0,2% от оборота, генериран от интервенциите на тези огромни компании в границите на Европейски Съюз ", като се визират най-много американските софтуерни колоси, настоящи на единния европейски пазар.
Говорителят на Европейска комисия добави, че предстоящите годишни доходи са предварителни оценки, които попадат в средата на обсъжданите разнообразни разновидности за нов налог. 
Комисията също по този начин предлага и други вероятни източници на нови доходи за взаимния бюджет на Европейски Съюз - от налог върху пластмасите до облагане на вноса на въглероден отпечатък - за погасяване на дълга от 750 милиарда евро, който ще бъде взет от Европейска комисия от пазарите в поддръжка на засегнатите от ковид стопански системи. 
В изявление за Financial Times, оповестено в неделя, еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан съобщи, че предлаганият от Европейска комисия налог за единния пазар може да засегне 70 000 компании в Европа с световен оборот от над 750 милиарда евро.
Вижте още:
Какво чака Европейски Съюз след новия избавителен пакет?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР