Нов конкурс предизвика силен интерес сред научната общностФНИ ще финансира

...
Нов конкурс предизвика силен интерес сред научната общностФНИ ще финансира
Коментари Харесай

Финансират с 1,7 млн. лв. научни проекти за Covid-19

Нов конкурс провокира мощен интерес измежду научната общественост

ФНИ ще финансира над 10 научни плана, свързани с ковид
(снимка: CC0 Public Domain)

Общо 11 плана за фундаментални научни проучвания по публични провокации, свързани с пандемията от COVID-19, ще бъдат финансирани от Фонд „ Научни проучвания ” (ФНИ) с към 1,7 млн. лева

Конкурсът е съгласуван с нуждата от осъществяване на научни проучвания в съкратени периоди за решение на медико-биологичните и социално-икономическите проблеми, подбудени от пандемията, и е разгласен в осъществяване на Постановление на Министерски съвет от 8 май т.г. Продължителността на плановете е до 24 месеца, оповестиха от ФНИ.

Новият конкурс провокира мощен интерес измежду научната общественост, като бяха подадени общо 73 планови оферти в двете тематични посоки: „ Медико-биологични проблеми ” и „ Социални, стопански и просветителни аспекти на пандемията COVID-19 ”.

По първото направление са подкрепени 7 плана, в които като базови или партньорски организации вземат участие колективи от Медицинския университет – София (3 проекта), Медицинския университет – Пловдив (1 проект), Военномедицинска академия (2 проекта), Национален център по заразни и паразитни заболявания (2 проекта), УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ” (1 проект), Софийския университет „ Св. Кл. Охридски ” (2 проекта), Институти на Българска академия на науките (4 проекта).

Одобрените за финансиране планове са ориентирани към следните тематики:

По второто тематично направление ще бъдат подкрепени общо четири плана, два от които са от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ”, и по един на колективи от Софийския университет „ Св. Кл. Охридски ” и от Университета за национално и международно стопанство.

Сред тематиките на определените за финансиране научни планове по второ направление са:

Пълен лист на утвърдените за финансиране планове е оповестен на формалния уебсайт на  Фонд „ Научни проучвания ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР