Нов конгрес за избор на заместник-председател на мястото на Цветан

...
Нов конгрес за избор на заместник-председател на мястото на Цветан
Коментари Харесай

Какво следва в ГЕРБ след оставката на Цветанов: Конгрес и чистка в структурите

Нов конгрес за избор на заместник-председател на мястото на Цветан Цветанов и разчистване в структурите. Това чакат да се случи в партията депутатите от ГЕРБ, откакто през днешния ден заместник-председателят и ръководител на предизборния щаб Цветан Цветанов подаде оставката си, и тя бе призната от ръководителя на партията Бойко Борисов.

Според устава на ГЕРБ ръководителят и тримата заместник-председатели на ГЕРБ се избират от Националното заседание за 4 години, по едно и също време с останалите членове на Изпълнителната комисия. Последният конгрес (Национално събрание) на ГЕРБ беше през ноември 2017 година Изпълнителната комисия избира ръководител на предизборния щаб. Кой ще управлява щаба е решение, което би трябвало да бъде взето бързо, защото през октомври предстоят локални избори. Разбира се, Борисов може да реши да остави комисията и в този и тип, и да свика конгрес по-късно.

За нов заместник-председател се спряга името на вицепремиера Томислав Дончев, само че съгласно няколко депутати, Борисов няма да го избра, а ще заложи на " младеж ". Който и да бъде ръководител на предизборния щаб в ГЕРБ не имат вяра, че ще може да бъде толкоз дееспособен, като Цветанов.

Чистка в локалните структури ще има напълно скоро, с цел да може да остане време за подготовка за изборите, считат депутати от ГЕРБ. Заявка за това даде и министър председателят Бойко Борисов преди два дни, когато в Брюксел разгласи е, че някои локални структури на партията ще бъдат разформировани, а в други ще " шетам всичко до корен ". Назова съответно структурите в Добрич и Плевен. В двата града ГЕРБ печели по-малко гласове на изборите от Българска социалистическа партия и губи хиляди гласове съпоставено с предходни избори. Областният координатор в Добрич е Пламен Манушев, който е един от дейните депутати на партията. Начело в Плевен е различен народен представител - Владислав Николов.

Източниците на " Дневник " чакат да има чистка в структурите, които са били " на Цветан Цветанов ". Като такива са посочени Благоевград и Велико Търново. Но освен в тях. Въпреки, че министър председателят Бойко Борисов разпореди да " няма номерца с преференциите ", в деня в който беше подписано предизборно съглашение със Съюз на демократичните сили, такива игри е имало. От изборните данни се вижда, че претендентите за евродепутати на ГЕРБ Лиляна Павлова и Емил Радев имат съмнително огромен брой преференции съсредоточени в няколко региона. Павлова не съумя да изпревари претендента на Съюз на демократичните сили Александър Йорданов, който беше на 6-то място в листата за малко. Тя събира 4.5% преференции от подадените за ГЕРБ гласове при нужни и 5% с цел да пренареди листата. Голяма част от преференциите за Павлова идват от област Благоевград. Ако беше съумяла, Йорданов нямаше да е евродепутат. За Йорданов също има централизация на преференции в едни и същи секции. Това е нямало по какъв начин да стане без знанието на Цветанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР