Нов Кодекс на труда, който да отразява промените в индустриалните

...
Нов Кодекс на труда, който да отразява промените в индустриалните
Коментари Харесай

Бизнесът поиска да се създаде нов Кодекс на труда

Нов Кодекс на труда, който да отразява измененията в индустриалните връзки - за това упорстват организациите, членуващи в Българската стопанска камара, стана ясно след извършена сред тях среща.

Участниците в нея са единомислещи, че актуалният кодекс, писан в условия на тоталитарна стопанска система с напълно държавна благосъстоятелност върху индустриалните активи, променян през годините стотици пъти, не дава отговор на актуалните условия и условията на пазара на труда . България е на последните места в Европейски Съюз по всички индикатори, характеризиращи гъвкавите трудови връзки, в това число работа на срочен трудов контракт, посредством организация за краткотрайна работа, почасова претовареност, втори трудов контракт и други, показва се в известие на БСК до медиите.

Организацията предлага необятен спор по тематиката, след който, в случай че се реши, да се напише нов кодекс.

Членовете на камарата показват още проблеми като неналичието на работна ръка, нерегламентирания импорт, подбиващ цените на българското произвеждане, регулаторните режими и административният напън, както и провокациите пред така наречен кръгова стопанска система.

За следващ път бизнесът приканва ръководещите да дефинират съответен модел за образуване на таксата за боклук, която да не зависи от данъчната оценка на парцела или балансовата стойност на активите, а вместо това да се образува от количеството изхвърлян отпадък.

За сериозен нерегламентиран импорт на колела от Китай предизвестява основният секретар на Асоциацията на производителите на колела в България Борислав Георгиев. Той напомня, че този бранш в България обезпечава 1600 работни места, а през 2017 година износът на продукция е за 7 млн. евро.

Според изпълнителния шеф на Асоциацията на рециклиращата промишленост Владимир Димитров един от базовите проблеми е неналичието на качествена оценка на въздействието на плановете на нормативни документи. " Оценката или напълно липсва, или е повърхностна, незадълбочена и изцяло официална ", изяснява той.

Бизнесът още веднъж слага казуса с неналичието на работна ръка, чието решение съгласно него минава през дуалното образование и облекчение на процедурите за привличане на служащи от трети страни, отвън Европейски Съюз.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР