Нов инструмент с изкуствен разум превръща текст в реч, имитирайки

...
Коментари Харесай

AI превръща текст в реч, имитирайки всеки глас


Нов инструмент с неестествен разсъдък трансформира текст в тирада, имитирайки действителни човешки гласове (снимка: CC0 Public Domain)

Нова система на база неестествен разсъдък може да трансформира текст в тирада, имитирайки всеки вероятен човешки глас – това е VALL-E, основана от експертите на Microsoft.  

Миналата година видяхме появяването на принадлежности за изкуствен интелект (AI), които могат да основават изображения, творби на изкуството или даже видео – единствено с една текстова подкана. Напредъкът на ChatGPT на OpenAI провокира всеобщо неспокойствие – и страхове – по отношение на бъдещето на писането.
още по темата
Сега, единствено няколко дни след началото на 2023 година, различен случай на потребление на AI влезе под светлината на прожекторите – инструмент за превръщане на текст в глас, който може безупречно да имитира гласа на човек. Който и да е човек.

Разработен от Microsoft, VALL-E може да направи трисекунден запис на нечий глас и да възпроизведе този глас, трансформирайки написани думи в тирада, с реалистична интонация и страст според от подтекста. Обучен със записи на британска тирада, измервани в 60 000 часа, този AI може да изнесе тирада в „ нулева обстановка “, което значи без предварителни образци или образование в съответен подтекст или обстановка.

Представяйки VALL-E в документ, оповестен от Университета Корнел, разработчиците обясниха, че записаните данни, посредством които е подготвен логаритъмът, се състоят от повече от 7000 неповторими презентатори и представители. Екипът споделя, че тяхната система Text To Speech (TTS) е употребила стотици пъти повече данни от съществуващите TTS системи.

Понастоящем инструментът не е наличен за публично прилагане. Все отново появяването му само че повдига въпроси по отношение на сигурността, като се има поради, че елементарно може да се употребява за генериране на текст, приближаващ от нечий глас, т.е. за фалшификации.

Microsoft влага интензивно в AI и е един от поддръжниците на OpenAI, компанията зад ChatGPT и DALL-E. Софтуерният колос вложи 1 милиард $ в OpenAI през 2019 година, а новините от тази седмица сочат, че възнамерява да налее още 10 милиарда $ в компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР