Нов хибриден вид риба балон (фугу) може да приключи земния

...
Нов хибриден вид риба балон (фугу) може да приключи земния
Коментари Харесай

Нов хибриден вид фугу ужасява японските готвачи, отравянето е на 100%

Нов хибриден тип риба балон (фугу) може да завърши земния си път в чиниите на някой японски ресторант. На пръв взор това въобще не е изненадващо или шокиращо, до момента в който не откриете, че тази риба може да ви убие за секунди, написа Факти бг.

Рискът от отравяне с новопоявилия се тип се покачва съвсем на 100%, защото готвачите, лицензирани да подготвят блюда от отровното морско творение, не познават неговата анатомия, доста друга от тази на към този момент познатите типове фуги.

Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, точно поради извънредно мощната отрова на тези риби. Ако не бъдат приготвени вярно и отровата не бъде отстранена, една хапка от екзотичния деликатес може да ви коства живота.

Но с появяването на нови представители на тези отровни риби, рискът от гибел се усилва фрапантно.

За появяването на новия хибриден тип, специалисти упрекват изменението на климата. То е предиздвикало тип фугу, прочут като гомафугу (Takifugu stictonotus) да стартира да мигрира от нормалното си местообитание в Японското море към Тихия океан, където се е смесил с тамошния тип шосай фугу (Takifugu snyderi).

 Проучване, извършено от Японския народен университет по риболовство, е открило, че над половината риби балон, изучавани по време на тригодишна университетска стратегия, са били представители на този нов хибриден тип — Гома-Шосай-фугу.

Съществуват над 100 разнообразни типа фугу, като всеки от тях е извънредно токсичен поради отровата тетродотоксин, който се натрупва в кожата, перките и вътрешните им органи. По-малко от 0,1 грама от тази отрова са задоволителни, с цел да убият възрастен човек за по-малко от 20 минути. Тя провокира мускулна парализа, дихателни нарушавания и сърдечно-съдова непълнота.



Проблемът с новопоявилия се тип е, че той е извънредно мъчно различим. Двата типа, от които произлиза си наподобяват доста на външен тип. Въпреки забележимите прилики, тези риби се разграничават доста по своето устройство. Именно тук се крие заплахата, тъй като всяка риба, съгласно анатомията ѝ, се обработва друго, с цел да бъде отстранена смъртоносната отрова. Дори най-малката неточност би могла да убие доста хора в границите на няколко минути.

И въпреки японското държавно управление да е издало ясни и точни указания за идентифициране на новите типове, доста готвачи се отхвърлят от рибата поради опасения за сигурността и живота на клиентите си, оповестява в. Mainichi Daily News.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР