Нов глобален доклад на ООН предупреждава, че един милион растителни

...
Нов глобален доклад на ООН предупреждава, че един милион растителни
Коментари Харесай

Защо сме убийци на природата – същината на живота?!

Нов световен отчет на Организация на обединените нации предизвестява, че един милион растителни и скотски типове са изложени на риск да бъдат унищожени. Затова сигнализират и авторитетни международни издания като The Guardian, които зоват ние, индивидите, да проявим своята отговорност към природата, която е нашият дом и наша същност.

Има много противоположни тези по тематиката. Материята е извънредно комплицирана и изисква доста високи знания в няколко науки, освен в една. Отдавна е известна тезата, че човешкото здраве зависи най-много от хармонията сред индивида и природата. Но в последно време индивидът взе съмнително доста, доста да се разболява и би трябвало да си задава въпроси за какво се случва това? Може би, тъй като самичък унищожава и унищожава доста типове във флората и фауната, от които зависи общото ни оцеляване.

Ще посоча единствено два-три такива тревожни скорошни образци от живота ни в България, само че те са безчет в последните години.



Рибните ресурси в Черно море понижават. Причините са свръх-уловът и замърсяването на водите. От Института по рибни запаси регистрират, че понижаване на запасите в Черно море през последните години кара доста риболовни организации да насочат вниманието си към улов на рапани и бели миди.



Стотици пчелни фамилии в областите Добрич и Плевен са умрели през последните седмици, сигнализираха пчелари. Проблемът съществува от години и не е единствено у нас. Въпреки законодателните ограничения и нормативи при пръскането на земеделските култури, избрани в Наредба номер 13, и макар че казусът с умирането на пчели в международен мащаб е извънредно сериозен, и до момента няма съответна реакция от страна на страната при сходни случаи. Проблемът, съгласно специалисти в региона, е не в броя на потърпевшите пчелни фамилии, а в повторяемостта на обстановката и превръщането ѝ в регулярна процедура, на която пчеларите мъчно могат да противодействат.

Къде изчезнаха красивите врабчета, се питат мнозина в последно време? Отговор дадоха предходната година от Българското сдружение за отбрана на птиците, което регистрира, че дребните изящни пернати най-скоростно изчезват от София. Еколозите едвам съумяха да намерят малко над 4000 врабчета в цяла България. Това е една от тъжните равносметки от несъразмерното замърсяване на въздуха в най-населеният български град – хората убиха врабчетата.



Човекът унищожава природата – къде умишлено, къде не, само че го прави и резултатите стават все по-натрапчиви. В горецитираната публикация на „ Гардиън” публицистите напомнят: „ Фитопланктонът, плаващ в океана, едвам се вижда, само че всмуква въглероден диоксид, както и се употребява от зоопланктон, който от своя страна се употребява от по-големи същества, които ядем ние, хората.

Отне единствено един век, с цел да могат хората да открият додото и да го изгонят. Но заличаването в този момент е прекомерно бързо и всекидневно за нас даже да разпознаем всеки тип: изпращаме същества до гибелта им, преди да разберем какви са те. Биомасата на дивите животни е спаднала с 82%; популацията на таралежите в английската провинция е на половина през последният половин век”....



Могат да се посочат още тревожни данни, систематизирани от разнообразни международни организации. Например, че изгубването на диви животни и растения се движи с пагубни темпове, сигнализират експертите от WWF. В оповестен отчет „ Индексът на живата планета” се споделя, че от 1970 година до 2010 година популацията на млекопитаещите, птиците, влечугите и рибите, е намаляла с 52%.

В Неапол ловът и загубата на естествената среда на обитаване са довели до понижаване на числеността на тигрите от 100 000 до 3 000. В Гана популацията на лъвовете в един от резерватите, е намаляла за 40 години с 90%. Анализът на популациите на гръбначните демонстрира, че тяхната бройка за 40 години е намаляла два пъти. Най-лошо стоят нещата в Южна Америка. С малко изостава Азиатско-Тихоокеанският район....

Това са единствено част от образците от отчета на WWF за оценката на „ здравето” на Земята. Могат да се изброяват още, и още, и още нагледни статистики по тематиката. Но те могат да са ефикасни единствено, в случай че съумеят да пробудят заспалата съвест и отговорност на хората и те станат от пасивни съзерцатели на естеството и дейни ползуватели на неговите богатства, в същински пазители на натуралните благосъстояния. Защото от това зависи живота на всеки един от нас – във всемира няма нищо неефикасно. И тъй като, както е споделил геният Алберт Айнщайн: „ Когато човек се вглежда по-дълбоко в природата, схваща всичко за живота по-добре”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР